


ORGANIC Mąka orkiszowa razowa typ 2000 ekologiczna (500g) - BIO
Orkisz to wysokowartościowy gatunek zboża, odporny na niekorzystne warunki pogodowe i choroby roślin. Przy przemiale razowym do mąki przechodzą wszystkie składniki ziarna, które jest dobrym źródłem białka, żelaza, wapnia i witamin z grupy B (zwłaszcza B6), cynku i błonnika pokarmowego. Zawiera gluten. Polecam orkisz dla dzieci, diabetyków, rekonwalescentów, w schorzeniach układu pokarmowego, ponieważ jest lekko strawny, wzmacniający, pozostawiający na długo uczucie sytości.
Mąka orkiszowa razowa typ 2000 ekologiczna
Masa netto: 500g
Producent: Organic Farma Zdrowia
Składniki: mąka orkiszowa razowa typ 2000. Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 320 kcal (1358 kJ)
- Białko: 11,6g
- Węglowodany: 62,4g
- Tłuszcz: 2,7g
Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo UE
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepis
Przepyszne placuszki, które są kwintesencją zdrowia – zwłaszcza jeśli doda się do nich czosnku niedźwiedziego. Jeśli go nie masz, możesz pominąć ten składnik i po prostu wykorzystać ulubione zioła.
SKŁADNIKI:
• 1 szklanka listów natki pietruszki, czosnku niedźwiedziego i bazylii (jeśli nie masz czosnku niedźwiedziego, użyj więcej natki)
• garść liści bazylii, lubczyku, koperku lub innych ziół
• 1½ szklanki mąki orkiszowej lub owsianej
• 1 jajko od kury z wolnego wybiegu
• ½ szklanki kefiru
• 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
• 1 łyżka soku z cytryny
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
• ulubiony olej roślinny do smażenia
WYKONANIE:
Listki natki pietruszki, czosnku niedźwiedziego i bazylii umyj i osusz na sicie. Wrzuć je do miksera (użyj końcówki z nożami) i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Całość zmiksuj. Podgrzej patelnię o grubym dnie, wlej olej. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na rumiano. Usmażone placuszki wykładaj na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.