BIO

ORGANIC Mąka pszenna luksusowa ekologiczna Typ 550 (1kg) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249975101
Mąka uzyskana z przemiału ziaren pszenicy z ekologicznych upraw, w których nie stosowano agrochemii: sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Doskonała do przyrządzania naleśników, pierogów i wypieków. Pszenica zawiera najwięcej białka ze wszystkich zbóż.

Mąka pszenna luksusowa ekologiczna

Masa netto: 1kg

Składniki: mąka pszenna typ 550

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 333 kcal (1414 kJ)
Białko: 9,5g
Węglowodany: 71g
Tłuszcz: 1,2g

Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo UE

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Wielkanocny żurek na zakwasie
Wielkanocny żurek na zakwasie

Składniki:

  • 1,5 l wywaru
  • 400 g białej kiełbasy
  • 400 g wędzonych żeberek lub boczku
  • 2-4 suszone grzyby
  • 500 ml zakwasu z kiszonej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, majeranek
  • chrzan
  • opcjonalnie: mąka do zagęszczenia zupy

Przygotowanie:

Zagotowujemy wywar z dodatkiem suszonych grzybów, żeberek lub boczku. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 3 liście laurowe. Po 20 minutach dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy kolejnych 20 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo zakwas i czosnek. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania zabielamy żurek śmietaną, opcjonalnie zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku, dodajemy też chrzan. Ważne, aby majeranek dodać pod koniec gotowania - w przeciwnym razie żurek będzie miał gorzki posmak.

 

Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food