BIO

ORGANIC Mąka pszenna razowa, ekologiczna, Typ 2000 (1kg) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5907814667007

Pszenica jest najpopularniejszym zbożem chlebowym na świecie. Przy przemiale razowym do mąki przechodzą wszystkie składniki ziarna. Razowej mąki można użyć do naleśników, omletów, panierowania (można połączyć z białą). Wybierając Organic Farma Zdrowia sięgasz po starannie wyselekcjonowane produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których zachowano to co najlepsze. Natura i nic więcej!

Mąka pszenna razowa ekologiczna

Masa netto: 1kg

Producent: Organic Farma Zdrowia

Składniki:
mąka pszenna razowa.Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 302 kcal (1280 kJ)

Białko: 11,2g

Węglowodany: 59,7g

Tłuszcz: 2,1g

Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo UE

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Babka drożdżowa mojej mamy (trzygodzinna)
Babka drożdżowa mojej mamy (trzygodzinna)

Babka drożdżowa to klasyczny wypiek, który kojarzy się z tradycyjnymi, rodzinymi przepisami i smakami. Ten przepis na babkę drożdżową mojej mamy, jest wyjątkowy, ponieważ zawiera specjalną tajemnicę, dzięki której babka wychodzi jeszcze bardziej puszysta i smaczna niż zwykle. Wymaga ona nieco więcej czasu, ale efekt końcowy jest tego wart.

SKŁADNIKI: 

(na 2 duże babki)  

  • 100 g świeżych drożdży (3 opakowania drożdży suszonych)  
  • 1 szklanka cukru  
  • 8 żółtek z jajek od „szczęśliwych” kur  
  • 1 i ½ szklanki lekko ciepłego mleka  
  • 200 g masła  
  • 1 kg mąki pszennej  
  • 1 cukier waniliowy  
  • 1 kieliszek rumu  
  • skórka otarta z 1 dobrze wyszorowanej i sparzonej cytryny
  •  skórka pomarańczowa kandyzowana  
  • garść rodzynek  
  • szczypta soli morskiej 

Lukier:  

  • ½ kg cukru pudru  
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny  
  • skórka starta z sparzonej pomarańczy  
  • skórka kandyzowana do ozdoby

 

PRZYGOTOWANIE:

Cukier i żółtka wymieszaj na kogel-mogel. Masło rozpuść w ciepłym mleku. W dużej misce drożdże zalej mlekiem z masłem, dodaj wszystkie składniki i bez mieszania przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe i spokojne miejsce na 3 godziny. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut, żeby urosło. Następnie przełóż do wysmarowanych masłem foremek i odstaw na 20–30 minut, by ponownie wyrosło. Nagrzej piekarnik do 180 °C i piecz przez mniej więcej 1 godzinę.  Teraz czas na lukier. Do cukru pudru dodawaj stopniowo sok z cytryny i ucieraj. Każda cytryna ma inną wielkość, więc należy dodać taką ilość soku, by otrzymać lukier dosyć gęsty, jednak taki w konsystencji, by ładnie rozprowadził się po cieście. Na koniec dodaj skórkę otartą z pomarańczy i skórkę kandyzowaną. Gdy babki będą upieczone i trochę przestygną, możesz je polukrować.

Przepis Agnieszki Maciąg z książki „SMAK MIŁOŚCI”.