BIO

ORGANIC Mąka ryżowa pełnoziarnista, ekologiczna (400g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249975071
Mąka uzyskana z niepolerowanego, naturalnego ryżu z zachowaną zewnętrzną warstwą ziarna; o lekko gruboziarnistej konsystencji.Można użyć jej do zagęszczania potraw - przed użyciem wymieszać w zimnym płynie; do stosowania zarówno na ciepło jak i na zimno; do zup, gulaszów, sosów. Aby uniknąć tworzenia grudek zaleca się przed użyciem rozprowadzić ją w niewielkiej ilości zimnej wody.

Mąka ryżowa ekologiczna

Składniki:
mąka ryżowa
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Masa netto: 400g.

Pochodzenie: Włochy

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna - 1507 kJ / 355 kcal
Tłuszcz - 1,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g
Węglowodany - 77 g
w tym cukry - 0,0 g
Błonnik - 1,0 g
Białko - 8,8 g
Sól - 0,03 g

 


Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo UE

Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., PL-EKO-07 dla Organic Farma Zdrowia S.A. ul. Głubczycka 11/1; 02-417 Warszawa, PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.

Wybierając Organic Farma Zdrowia sięgasz po starannie wyselekcjonowane produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których zachowano to co najlepsze.
Natura i nic więcej!

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Przepis

Naleśniki Suzette w sosie pomarańczowym
Naleśniki Suzette w sosie pomarańczowym

Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej

2 porcje

Składniki (ciasto naleśnikowe):

  • pół szklanki (125 ml) mąki ryżowej
  • pół szklanki (125 ml) bezglutenowej mąki owsianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 1,5 szklanki (po 250 ml) napoju roślinnego
  • ¼ łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Składniki (sos pomarańczowy)

  • sok z 2 świeżych pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki trzcinowego cukru zmielonego na puder
  • 2 łyżki oleju kokosowego

WYKONANIE

1. Do miski wsyp mąki: ryżową, owsianą i ziemniaczaną.

2. Dodaj sól i wymieszaj.

3. Dolej napój roślinny i mieszaj intensywnie trzepaczką. W tym celu możesz też użyć miksera lub blendera ręcznego. Powinno powstać dość rzadkie ciasto naleśnikowe.

4. Ciasto odstaw na 15 minut, żeby „odpoczęło”.

5. Pędzelkiem cienko rozsmaruj olej na patelni, po czym ją rozgrzej.

6. Na rozgrzaną patelnię nalej niewielką porcję ciasta i smaż cienki naleśnik z obu stron. Gotowe odkładaj na talerz.

7. Wszystkie składniki na sos umieść na patelni i podgrzewaj na niej przez kilka minut, aż sos się zredukuje.

8. W gęstym sosie umieść po kolei każdego naleśnika, złóż dwa razy i obficie polej sosem.

9. Przełóż danie na talerz i polej dodatkową porcją gorącego sosu.

 

WSKAZÓWKI Jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić sos o likier pomarańczowy. Do podania wspaniale sprawdzą się plasterki świeżej pomarańczy, listki mięty, kokosowa bita śmietana lub uprażone płatki migdałowe.

 

Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń, Katarzyny Czarneckiej.