BIO

ORGANIC Mąka z ciecierzycy ekologiczna (900g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249976436
Ekologiczna mąka z ciecierzycy otrzymywana jest ze zmielonych ziaren cieciorki. Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem. Można stosować ją samodzielnie lub jako dodatek do innych mąk. Polecamy do wypieku pieczywa, makaronów, a szczególnie naleśników. Posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym doskonała jest również do zagęszczania zup i sosów.

Masa netto: 900g

Producent: ORGANIC FARMA ZDROWIA

Pochodzenie: Polska

Skład: mąka z ciecierzycy*

*składniki pochodzenia ekologicznego

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1417/337
Białko (g): 19
Węglowodany (g): 44
W tym cukry (g): 2,3
Tłuszcz (g): 5,9
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,1
Sól (g): 0,09

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

PRODUKT BIO: TAK

Przepis

Socca/ farinata z cukinią i pomidorami
Socca/ farinata z cukinią i pomidorami

SKŁADNIKI (2-3 porcje)

1 szklanka mąki z ciecierzycy

¾ szklanki wody

2 łyżki oliwy extra vergine

10-15 pomidorków koktajlowych

½ szklanki cukinii startej na dużych oczkach

1 łyżeczka suszonego oregano

½ łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego czosnku

½ łyżeczki suszonej cebuli

1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych sól dodatki: garść rukoli guacamole albo pasta z jarmużu i awokado

 

Lista produktów

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę z ciecierzycy przesiać i wymieszać z wodą i oliwą, odstawić na przynajmniej godzinę lub jeśli jest możliwość – na całą noc, aby ciasto zgęstniało i dojrzało. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Do piekarnika włożyć okrągłą formę o średnicy 20-21 centymetrów i nagrzać piekarnik do 230˚C. Odstane ciasto wymieszać ze wszystkimi przyprawami i cukinią. Z piekarnika wyjąć formę, delikatnie natłuścić i wlać do niej ciasto. Na całej jego powierzchni ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki i lekko je docisnąć. Formę włożyć do piekarnika, piec około 20-25 minut, aż socca się zetnie i przyrumieni. Wyjąć ją z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie pokroić w trójkąty i podawać od razu ze świeżą rukolą i guacamole.

Wskazówki: Soccę można przygotować z samymi przyprawami, bez cukinii i pomidorków. Może ona stanowić również alternatywę dla tradycyjnego pieczywa.