BIO

ORGANIC Mąka żytnia razowa Typ 2000 ekologiczna (1kg) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5907814667106

Masa netto: 1kg

Producent: Organic Farma Zdrowia

Składniki: mąka żytnia razowa typ 2000Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

  • Wartość energetyczna: 294,2 kcal (1248 kJ)
  • Białko: 9g
  • Węglowodany: 59,7g
  • Tłuszcz: 1,7g

Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo UE

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Chleb żytni na zakwasie z czarnuszką
Chleb żytni na zakwasie z czarnuszką

SKŁADNIKI:

Czas przygotowania: 40 min ; 2 bochenki  

  • 2,5 szklanki letniej wody  
  • 1 kg mąki żytniej razowej Organic
  • 3 dag drożdży zakwas – pierwszy raz dodajesz suchy zakwas z torebki (potem zostawiasz sobie w lodówce odrobinę ciasta i przy pieczeniu następnego chleba dodajesz kawałek tego ciasta)
  • czarnuszka (albo kminek, jak kto woli)  
  • łyżeczka soli morskiej                          

 

PRZYGOTOWANIE:

Mieszasz składniki w misce – wsyp mąkę (przesiej ją na wszelki wypadek), wlej trochę wody, wkrusz drożdże, jak się zapienią, dolej resztę wody, sól, przyprawę i dokładnie wymieszaj, a potem wyrób dłonią. Miskę okryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu – ciasto powinno rosnąć ok. 2–3 godzin.  Może dłużej, tylko trzeba podźgać czasem widelcem, żeby nie wyleciało z miski. Blachy smarujesz oliwą, wlewasz masę do 2/3 wysokości blachy, obsypujesz czarnuszką, wstawiasz do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni i pieczesz od dołu ok. 1–1.15 h.  Sprawdź po godzince, żeby nie przypalić, piekarniki są różne.