WEGETARIAŃSKI BIO

ORGANIC Mąka żytnia razowa Typ 2000 (1kg) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907814667106
    Producent: ORGANIC MARKET
  • Mąka żytnia razowa typ 2000  ekologiczna

    Masa netto: 1kg

    Producent: Organic Farma Zdrowia

    Składniki: mąka żytnia razowa typ 2000Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    • Wartość energetyczna: 294,2 kcal (1248 kJ)
    • Białko: 9g
    • Węglowodany: 59,7g
    • Tłuszcz: 1,7g

    Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo UE

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

    Przepis

    Chleb żytni na zakwasie z czarnuszką
    Chleb żytni na zakwasie z czarnuszką

    SKŁADNIKI:

    Czas przygotowania: 40 min ; 2 bochenki  

    • 2,5 szklanki letniej wody  
    • 1 kg mąki żytniej razowej Organic
    • 3 dag drożdży zakwas – pierwszy raz dodajesz suchy zakwas z torebki (potem zostawiasz sobie w lodówce odrobinę ciasta i przy pieczeniu następnego chleba dodajesz kawałek tego ciasta)
    • czarnuszka (albo kminek, jak kto woli)  
    • łyżeczka soli morskiej                          

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Mieszasz składniki w misce – wsyp mąkę (przesiej ją na wszelki wypadek), wlej trochę wody, wkrusz drożdże, jak się zapienią, dolej resztę wody, sól, przyprawę i dokładnie wymieszaj, a potem wyrób dłonią. Miskę okryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu – ciasto powinno rosnąć ok. 2–3 godzin.  Może dłużej, tylko trzeba podźgać czasem widelcem, żeby nie wyleciało z miski. Blachy smarujesz oliwą, wlewasz masę do 2/3 wysokości blachy, obsypujesz czarnuszką, wstawiasz do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni i pieczesz od dołu ok. 1–1.15 h.  Sprawdź po godzince, żeby nie przypalić, piekarniki są różne.