BIO

BIO PLANET Mąka żytnia razowa TYP 2000 1kg - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5907814665706
Producent: BIO PLANET
Ekologiczna mąka żytnia typ 2000 jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna żyta. Polecamy do wypieków ciemnego chleba żytniego (bardzo zwarta konsystencja), pieczywa mieszanego, ciasta makaronowego, do przyrządzania zakwasu na żur oraz do zagęszczania pasztetów warzywnych.

SKŁADNIKI: mąka ŻYTNIA razowa typ 2000* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:

  • Wartość energetyczna - 1348 kJ / 319 kcal
  • Tłuszcz - 1,7 g
  • -w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
  • Węglowodany - 60 g
  • -w tym cukry - 0,9 g
  • Białko - 9,0 g
  • Sól - 0,01 g

INFORMACJA ALERGENNA: Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: ORZESZKI ZIEMNE i inne ORZECHY, SEZAM, SOJĘ.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Chleb żytni na zakwasie z czarnuszką
Chleb żytni na zakwasie z czarnuszką

SKŁADNIKI:

Czas przygotowania: 40 min ; 2 bochenki  

  • 2,5 szklanki letniej wody  
  • 1 kg mąki żytniej razowej Organic
  • 3 dag drożdży zakwas – pierwszy raz dodajesz suchy zakwas z torebki (potem zostawiasz sobie w lodówce odrobinę ciasta i przy pieczeniu następnego chleba dodajesz kawałek tego ciasta)
  • czarnuszka (albo kminek, jak kto woli)  
  • łyżeczka soli morskiej                          

 

PRZYGOTOWANIE:

Mieszasz składniki w misce – wsyp mąkę (przesiej ją na wszelki wypadek), wlej trochę wody, wkrusz drożdże, jak się zapienią, dolej resztę wody, sól, przyprawę i dokładnie wymieszaj, a potem wyrób dłonią. Miskę okryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu – ciasto powinno rosnąć ok. 2–3 godzin.  Może dłużej, tylko trzeba podźgać czasem widelcem, żeby nie wyleciało z miski. Blachy smarujesz oliwą, wlewasz masę do 2/3 wysokości blachy, obsypujesz czarnuszką, wstawiasz do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni i pieczesz od dołu ok. 1–1.15 h.  Sprawdź po godzince, żeby nie przypalić, piekarniki są różne.