BEZGLUTEN Makaron penne (pióra) z mąką gryczaną "Al Dente" bezglutenowy (400g)
Makaron penne z mąką gryczaną bezglutenowy
Skład: mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka gryczana 15%.
Masa netto: 400g
Pochodzenie: Polska
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 369kcal (1563 kJ)
Białko: 7,4g
Węglowodany: 79g
w tym cukry: 1,5g
Tłuszcz: 2,0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,01g
Błonnik: 2,1g
Sól: 0,03g
Wyprodukowane przez: BEZGLUTEN Sp. Z o.o.
Informacje dodatkowe:
Produkt do postępowania dietetycznego w diecie bezglutenowej.
Produkt bez glutenu, bez mleka, bez skrobi pszennej, bez jaj.
Sposób przyrządzania: zagotować wodę, wrzącą wodę lekko osolić, dodać trochę oleju, na wrzącą wodę wrzucić makaron, gotować 11-13 minut, następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Certyfikat BIO: | Nie |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Kolejna Dietetyczna Pocztówka Centrum Dietetyki Consilium Vitalis zabiera nas do aromatycznych Włoch prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne włoskie danie rodem z domu Medyceuszy - penne po florencku. Tą oraz wszystkie inne potrawy prezentowane w serii Dietetycznych Pocztówek znajdziesz w dietach Centrum Dietetyki Consilium Vitalis!
Składniki:
- makaron penne razowy 200g
- bakłażan 200g
- suszone pomidory 100g
- bazylia 20g
- pieczarki 120g
- oliwa z oliwek 40g
- kurczak 400g
- czosnek 15g
- pomidory koktajlowe 120g
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente, pokroić bakłażan w romby, pieczarki w cząstki, kurczaka w paski, pomidory na połówki. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić bakłażan i smażyć ok 2 min. Następnie dodać kurczaka i dalej smażyć razem kolejne 5 min, dorzucając pieczarki aż do ich zrumieniania. Dodać czosnek, suszone pomidory i siekaną bazylię. Na koniec połączyć wszystko z makaronem i chwilę razem zagrzać. Potrawa gotowa!