Morele ekologiczne (500g) - BIO
Kod: 280501???????
Producent: Sezonowe - Warzywa i Owoce BIO
Morele ekologiczne mają te same walory co brzoskwinie są jednak od nich zdrowsze, bo łatwiej strawne; mają dużo cennego magnezu; polecane osobom z nadkwasotą, anemią i rekonwalescentom.
Więcej
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Hiszpania
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
Kutia bez pszenicy
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki:
- ½ szklanki ugotowanego pełnoziarnistego ryżu
okrągłego - ¼ łyżeczki soli morskiej
- ½ szklanki maku niebieskiego
- 50 g rodzynek niesiarkowanych
- 25 g żurawiny suszonej niesiarkowanej
- 25 g suszonych moreli niesiarkowanych
- 100 ml syropu roślinnego np. z Agawy lub klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Ryż wypłucz i ugotuj na sypko, na małym ogniu pod przykryciem, z dodatkiem soli, w proporcji szklanka ryżu na szklankę wody
- Mak zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut, dokładnie odcedź na gęstym sicie, zmiel trzykrotnie przez maszynk
- Morele pokrój w drobną kosteczkę
- Wymieszaj mak z rodzynkami, morelami, żurawiną, dodaj wystudzony ryż
- Stopniowo dolewaj syrop roślinny, dokładnie wymieszaj, odstaw na pół godziny żeby smaki się połączyły
Poleca Katarzyna Jankowska
„Mama Alergika Gotuje”