WEGETARIAŃSKI BIO

ALCE NERO Ocet jabłkowy filtrowany (500ml) - BIO

Kod: 8009004908482
Producent: ALCE NERO
Produkt naturalny, wyprodukowany wyłącznie z ekologicznych, włoskich jabłek. Mimo, że ocet jest filtrowany może zawierać niewielki osad, który jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu. Osad wynika z obecności "matki" octu, która jest substancją złożoną z białek celulozy i żywych bakterii kwasu octowego, powstałą w procesie fermentacji.
Objętość netto: 500 ml
Producent: ALCE NERO
Dystrybutor: BioPlanet
Kraj producenta: Włochy
Składniki: ekologiczny ocet jabłkowy.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Certyfikat: Produkt rolnictwa ekologicznego IT BIO CPB 4966.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.  
 

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK 
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Piernik z orzechami laskowymi
Piernik z orzechami laskowymi
  W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm).

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
  • pół szklanki mąki żytniej jasnej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie sojowy)
  • pół szklanki melasy z karobu, trzcinowej lub buraczanej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szklanka (250ml) orzechów laskowych

 

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao. W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi. Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm). Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić ciasto na 10 minut w otwartym wyłączonym piekarniku. Piernik można polać roztopioną czekoladą.

* Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl