


ALCE NERO Ocet jabłkowy filtrowany (500ml) - BIO
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
- pół szklanki mąki żytniej jasnej
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki przyprawy piernikowej
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie sojowy)
- pół szklanki melasy z karobu, trzcinowej lub buraczanej
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 szklanka (250ml) orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao. W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi. Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm). Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić ciasto na 10 minut w otwartym wyłączonym piekarniku. Piernik można polać roztopioną czekoladą.
* Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl