BIO

ALCE NERO Sok z cytryn (250ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8009004908499
Producent: ALCE NERO

Sok tłoczony (nie z koncentratu) z ekologicznych cytryn, pochodzących z Sycylii. Polecany jako dodatek do herbaty, a także do marynat, sałatek i sosów. Świetnie komponuje się z sorbetami oraz orzeźwiającymi napojami.

 Objętość netto: 250 ml

Producent: ALCE NERO

Dystrybutor: Bio Planet

Kraj pochodzenia: Włochy

Składniki: bezpośredni sok z cytryn z Sycylii* (100 %) 

*składniki pochodzące z upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 122 /29
Węglowodany (g): 6,5
 - w tym cukry (g): 1,8
Tłuszcz (g): 0,1
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0

Błonnik (g): 0,4
Białko (g): 0,4
Sól (g): 0,0

Certyfikat:  Certyfikat BIO, Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą IT CPB

Warunki przechowywania: po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 10 dni.

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

Bez glutenu w składnikach: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK

Bez drożdży: TAK

 

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Wegański makowiec z orzechami i lukrem
Wegański makowiec z orzechami i lukrem

Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

SKŁADNIKI:

  • 200 g suchego maku mielonego
  • 200 g wybranych orzechów (laskowe, włoskie, migdały )
  • 50 g mąki gryczanej białej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki z tapioki)
  • ½ łyżeczka sody
  • sok z ½ cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki wybranego oleju
  • wybrana substancja słodząca do smaku

Lukier:

  • 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Lukier: Cukier puder wsypujemy do kubka, dodajemy stopniowo soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie lukier. Smarujemy ostygnięte ciasto. Uwagi: Do przepisu użyłam mielonego, sypkiego maku.

* Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl