1. Kaloryczność diety i częstotliwość posiłków powinna być wskazana przez lekarza prowadzącego i/lub dietetyka.
2. Odpowiednio do potrzeb celem diety jest:
- unikanie nadmiernych wahań stężenia cukru we krwi w ciągu doby;
- obniżenie stężenia lipidów we krwi oraz ciśnienia tętniczego;
- uzyskania redukcji masy ciała;
- promowanie zdrowego stylu życia.
3. Największe znaczenie w diecie ma przestrzeganie ilości i rodzaju spożywanych węglowodanów według zaleconych wytycznych.
4. Przydatne pojęcia stosowane w diecie cukrzycowej to WW – wymienniki węglowodanowe i IG – indeks glikemiczny.
5. Wszystkim pacjentom z cukrzycą typu 2 zaleca się rezygnację z cukru, miodu, słodyczy, napojów i deserów słodzonych cukrem.
6. Większość warzyw i owoców najlepiej spożywać na surowo lub krótko gotowane w małej ilości wody.
7. Mięso i ryby najlepiej gotować w wodzie, na parze lub w naczyniu do gotowania bez wody, a piec w pergaminie lub naczyniu żaroodpornym lub dusić.
8. Stosowanie zdrowych tłuszczów:
- do obróbki termicznej polecana jest oliwa z oliwek i olej rzepakowy;
- surówki i sałatki wzbogacane dodatkiem orzechów
– zwłaszcza włoskich i migdałów;
- 2 – 3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie.
9. Należy dbać o wystarczającą ilość błonnika w diecie:
- produkty zbożowych pełnoziarniste i razowe;
- surówki warzywne
- nasiona, siemię lniane, orzechy, migdały.
10. Posiłek węglowodanowy należy łączyć z produktami dostarczającymi białka (jajo, ryba, nabiał, mięso) i tłuszcz.