BEZGLUTENOWE

*BARTLOWIZNA Boczek bezglutenowy wędzony (100g)

Dodaj recenzję
Kod: 282294???????
Producent: BARTLOWIZNA
Wyjątkowo chudy, marynowany w zalewie naturalnej z przyprawami. Tradycyjny wyrób ręczny wędzony wyłącznie drewnem olchowo-bukowym. >>> Produkt bezglutenowy

UWAGA! Produkt zmiennowagowy. Ostateczna cena zależna jest od rzeczywistej wagi produktu i kalkulowana jest na etapie wystawiania paragonu.

Producent: BARTLOWIZNA

Kraj producenta: Polska

Składniki: mięso wieprzowe - boczek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, substancja konserwująca - E250

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 612kJ/ 146kcal
Białko (g): 22
Węglowodany (g): 1,6
 - w tym cukry (g): 0,5
Tłuszcz (g): 6,2
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 2,4
Sól (g): 1,9

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w temp. 2°C - 8°C

 

Produkt bezglutenowy: TAK pod warunkiem zakupu całego opakowania zapakowanego w wakum przez producenta

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: NIE 

Produkt wegański: NIE

Bez laktozy: TAK

Bez cukru: TAK

Bez sztucznych barwników: TAK 

Bez konserwantów: NIE

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK 

Krojenie: Wędliny do 0,5kg są zawsze krojone w plasterki powyżej tej ilości wędlinę wysyłamy w całym kawałku. Jeżeli chcesz aby wędlina poniżej 0,5kg nie była krojona lub pokrojona na być większa ilość niż 0,5kg napisz taką adnotację w uwagach do zamówienia.

 

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Wielkanocny żurek na zakwasie
Wielkanocny żurek na zakwasie

Składniki:

  • 1,5 l wywaru
  • 400 g białej kiełbasy
  • 400 g wędzonych żeberek lub boczku
  • 2-4 suszone grzyby
  • 500 ml zakwasu z kiszonej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, majeranek
  • chrzan
  • opcjonalnie: mąka do zagęszczenia zupy

Przygotowanie:

Zagotowujemy wywar z dodatkiem suszonych grzybów, żeberek lub boczku. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 3 liście laurowe. Po 20 minutach dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy kolejnych 20 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo zakwas i czosnek. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania zabielamy żurek śmietaną, opcjonalnie zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku, dodajemy też chrzan. Ważne, aby majeranek dodać pod koniec gotowania - w przeciwnym razie żurek będzie miał gorzki posmak.

 

Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food