BATOM Soda oczyszczona (1kg)

Dodaj recenzję
Kod: 5907709953840
Producent: BATOM
Soda oczyszczona jest doskonałym zamiennikiem większości chemicznych środków czystości. Można jej używać do sprzątania praktycznie wszystkich powierzchni w domu. Doskonale czyści fugi, zlewy, dywany, garnki oraz blaty w kuchni czy w łazience. Neutralizuje także nieprzyjemne zapachy oraz nadaje się do prania. Soda może być stosowana również jako środek spożywczy: zastępuje proszek do pieczenia, drożdże, zmiękcza twarde mięso, mo że służyć do mycia warzyw i owoców.

Soda oczyszczona

Masa netto: 1kg

Producent: BATOM

Dystrybutor: Bio Planet

Kraj pochodzenia: Turcja

Składniki: Soda oczyszczona (99,7%) 

Alergeny: może zawierać: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, sezam oraz soję

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

Bez glutenu w składnikach: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK

Bez drożdży: TAK

 

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Piernik z orzechami laskowymi
Piernik z orzechami laskowymi
  W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm).

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
  • pół szklanki mąki żytniej jasnej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie sojowy)
  • pół szklanki melasy z karobu, trzcinowej lub buraczanej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szklanka (250ml) orzechów laskowych

 

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao. W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi. Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm). Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić ciasto na 10 minut w otwartym wyłączonym piekarniku. Piernik można polać roztopioną czekoladą.

* Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl