BIO

BIO FOOD Ocet jabłkowy (700ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5907752683992
Producent: BIOFOOD
Ocet jabłkowy jest produktem znanym od setek lat. Już w starożytnej medycynie doceniano jego właściwości takie jak: zapobieganie kamieniom pęcherza i infekcjom układu moczowego, wzmocnienie sytemu immunologicznego, łagodzenie objawów zapalenia stawów i dny moczanowej, ograniczenie infekcji w obrębie zatok i gardła, obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu, ochrona przed zatruciem pokarmowym, pobudzenie metabolizmu, wspomaganie trawienia, leczenie zaparć, zapobieganie zmęczeniu mięśni po ćwiczeniach czy zwalczanie alergii u ludzi i zwierząt.

UWAGA: Przed spożyciem wstrząsnąć.

Objętość netto: 700 ml

Producent: BIO FOOD

Dystrybutor: Bio Planet

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: niefiltrowany ocet z jabłek ekologicznych - 5 % kwasowości

*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 96/22
Węglowodany (g): 1,0
 - w tym cukry (g): 0
Tłuszcz (g): 0
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0
Białko (g): 0
Sól (g): 0

Certyfikat: BIO, PL-ECO-07, Rolnictwo UE 

Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4 ℃

Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Piernik z orzechami laskowymi
Piernik z orzechami laskowymi
  W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm).

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
  • pół szklanki mąki żytniej jasnej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie sojowy)
  • pół szklanki melasy z karobu, trzcinowej lub buraczanej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szklanka (250ml) orzechów laskowych

 

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao. W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi. Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm). Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić ciasto na 10 minut w otwartym wyłączonym piekarniku. Piernik można polać roztopioną czekoladą.

* Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl