BIO

BIO PLANET Kasza bulgur 1kg - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5902448169262
Producent: BIO PLANET
Ekologiczny bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren twardej pszenicy durum. Polecamy jako dodatek do zapiekanek, sałatek, farszów oraz jako składnik drugich dań.

Kasza bulgur BIO

Masa netto: 1kg

Producent: BIO PLANET

Pochodzenie: Turcja

Skład: kasza bulgur z pszenicy durum* 100%

*składniki pochodzenia ekologicznego

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1644/388
Białko (g): 13
Węglowodany (g): 78
W tym cukry (g): 0,4
Tłuszcz (g): 1
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,2
Sól (g): 0

Certyfikacja: PL-EKO-07

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

PRODUKT BIO: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Bulgur z czarnymi oliwkami i pomidorkami
Bulgur z czarnymi oliwkami i pomidorkami
Zdrowa, pyszna, wyrazista i sycąca sałatka. Świetna zarówno na kolację jak i drugie śniadanie do pracy. Jeśli masz zabiegany tydzień i brakuje ci sił oraz ochoty na gotowanie, ta sałatka uratuje cię w każdej sytuacji. Prosta w przygotowaniu nie zabierze zbyt wiele czasu, za to odda wszystko, co ma w sobie najlepsze: zbawienne właściwości błonnika, nienasycone tłuszcze i białko oraz całą gamę witamin i minerałów takich jak witamina A, witaminy B1, B2, B3, B6, B9, witaminy E i K,  cynk, fosfor, magnez, potas , wapń, żelazo, selen. Sałatka świetnie sprawdzi się również w menu cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny, a ponieważ zawiera 2 razy więcej błonnika niż ryż brązowy, to zapewni również długo utrzymujące się uczucie sytości tym, którzy dbają o figurę.

SKŁADNIKI:

(dla 4 osób)

Do bulionu:

  • 2 marchewki
  • 5–6 listków botwiny
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 łyżka soli
  • 1 ząbek czosnku natka pietruszki bazylia listek laurowy
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

 

PRZYGOTOWANIE:

Bulion: Składniki włożyć do garnka z 2 l wody, zagotować i gotować przez 25 minut pod przykryciem. Na koniec odcedzić bulion. Bulgur: W gorącej wodzie namoczyć suszone pomidory. W bulionie warzywnym gotować przez 15–20 minut kaszę bulgur: będzie gotowa, kiedy wchłonie cały płyn. Przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Odstawić. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić rozkrojony na pół ząbek czosnku, orzeszki pinii, orzechy laskowe i orzechy włoskie grubo zmielone, pokrojone na plasterki oliwki i pokrojone w paski pomidory: dusić przez 2 minuty, następnie doprawić solą i gotować jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wsypać bulgur, dokładnie wymieszać i podawać na gorąco.  

* Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.