WEGETARIAŃSKI BIO

BIO PLANET Skrobia kukurydziana (400g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5902983785668
    Producent: BIO PLANET
  • Ekologiczna skrobia kukurydziana doskonała do zagęszczania zup i sosów. Polecamy również do zrobienia domowego kisielu czy budyniu.

    Skrobia kukurydziana BIO

     

    Masa netto: 400g

    Producent: BIO PLANET

    Pochodzenie: Chiny

    Skład: skrobia kukurydziana* 100%

    *składniki pochodzenia ekologicznego

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1483/354
    Białko (g): 0,6
    Węglowodany (g): 87
    W tym cukry (g): 0,2
    Tłuszcz (g): 0,4
    W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,2
    Sól (g): 0,02

    Certyfikacja: PL-EKO-07

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    PRODUKT BIO: TAK

    0

    Przepis

    Kruche ciasteczka jabłkowo-imbirowe
    Kruche ciasteczka jabłkowo-imbirowe

    SKŁADNIKI:

    Na ciasto:

    90g mąki ryżowej

    50g mąki migdałowej

    30g skrobi kukurydzianej

    80g cukru trzcinowego

    80g masła

    2 jajka

    1 łyżeczka startej skórki z cytryny

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    sól morska

    Do nadzienia:

    600g kwaśnych jabłek (typu reneta)

    1 jabłko słodkie

    2 łyżki cukru trzcinowego

    3 plasterki imbiru

    1/2 laski wanilii

    Dodatek: 

    krem waniliowy (opcjonalnie)

     


    PRZYGOTOWANIE:

    Przesiać razem na stolnicę mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodać mąkę migdałową, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wszystko wymieszać i zrobić dołek na środku. Wlać do niego połączone miękkie masło, cukier i jajka, rozrabiając je początkowo widelcem, a następnie zagniatając. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki przynajmniej na 45 minut.

    Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i posiekać na małe kawałki. Włożyć do rondla o grubym dnie, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki wody, imbir i nasiona wyjęte z laski wanilii. Gotować przez 10 minut albo do chwili, gdy jabłka zmiękną. Usunąć imbir i pozostawić do ostygnięcia.

    Ciasto włożyć między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ½ cm. Powycinać krążki nieco większe od foremek i wyłożyć nimi 4 foremki, natłuszczone i posypane mąką. Na ciasto położyć jabłka. Ostatnie jabłko pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu. Posypać pozostałym cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 20 minut. Gdyby jabłko na wierzchu zbytnio się przypiekało, należy przykryć je folią aluminiową.