

BIO PLANET Cukier puder trzcinowy ekologiczny (300g) - BIO
SKŁADNIKI
cukier puder trzcinowy* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1700 kJ / 400 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 100 g
w tym cukry - 98 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Domowa piekarnia" autorstwa Pawła Płaczka.
Przepis pochodzi z książki Pawła Płaczka "Domowa piekarnia".
Zaczyn:
• 30g świeżych drożdży
• 100ml ciepłego mleka
• łyżka cukru
• łyżka mąki
Ciasto właściwe:
• 400g mąki pszennej tortowej
• 130 ml ciepłego mleka
• 100g drobnego cukru
• 2 żółtka
• 100g masła
Dodatkowo:
• ok. 200g dżemu malinowego
Lukier:
• 200g cukru pudru
• 30 ml rumu
• 20 ml wody
Zaczyn: drożdże kruszymy, dodajemy mąkę, cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe: gdy drożdże dwu- lub trzykrotnie zwiększą swoją objętość, dodajemy do zaczynu przesianą mąkę, ciepłe mleko, cukier, żółtka i zaczynamy wyrabiać. Można ręcznie lub za pomocą miksera ze specjalną końcówką do wyrabiania ciasta. Gdy masa zacznie odchodzić od ręki, dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie, z łatwością się odklejać i być dosyć zwarte. Tak wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Dwie spore blachy wykładamy papierem pergaminowym.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Wycinamy pączki i układamy je w odstępach od siebie (podczas pieczenia urosną) na przygotowanych blachach. Resztki ciasta delikatnie zagniatamy i wycinamy kolejne pączki, powtarzamy tę czynność, dopóki nie skończy nam się ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Wstawiamy na 10-11 minut do piekarnika nagrzanego do 180 ̊C.
Wyciągamy i studzimy na kratce.
Gdy przestygną, nadziewamy, wciskając głęboko końcówkę szprycy i wyciskając dżem. Następnie przygotowujemy lukier: dokładnie mieszamy przesiany cukier puder z rumem i wodą. Gdy będzie gęsty i lejący, polewamy z wierzchu pączki.