BIO

BIO PLANET Grzyby suszone shitake (50g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5907814664099
Producent: BIO PLANET
Ekologiczne grzyby shiitake zwane inaczej twardnikami japońskimi uprawiane są na martwych kłodach drzew liściastych. Cieszą się coraz większym zainteresowaniem ze względu na swoje cenne właściwości odżywcze. Szczególnie cenione są w kuchni wschodniej. Zalecamy, aby grzyby shiitake poddawać krótkotrwałej obróbce cieplnej (ok. 5 - 10 min.), zbyt długie gotowanie shitake powoduje, że grzyby twardnieją. W zależności od użycia (np. do sosów) warto namoczyć je ok. 30 min. przed użyciem. Świeże grzyby shiitake są bardzo kruche i można je jeść nawet surowe. Gotowane nadają potrawom wyrazistości i aromatu. Na bazie grzybów shiitake można przyrządzać zupy, sosy, sałatki oraz dodawać je do potraw warzywnych.
Masa netto: 50g
Producent: BIO PLANET
Dystrybutor: Bio Planet
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Chiny
Składniki: shiitake (grzyby suszone)* 100 %
*certyfikowany składnik ekologiczny
 
Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1259/ 302
Węglowodany (g): 25,0
 - w tym cukry (g): 3,7
Tłuszcz (g): 6,0
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,8
Białko (g): 20,0
Sól (g): 0,03

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Barszcz czerwony z cieciorką
Barszcz czerwony z cieciorką

Barszcz czerwony z cieciorką.

Składniki:


Przygotowanie:


1) Przygotować 2 litry wywaru z warzyw.

2) Osobno ugotować opłukane i namoczone w wodzie grzyby, odcedzić.

3) Do ugotowanego wywaru dodać 1 słoiczek koncentratu barszczu czerwonego, zamieszć, nie gotować.

4) Na talerzu położyć 1 łyżkę odsączonej z zalewy cieciorki, wlać barszcz.

5) Dodać pokrojone w paski ugotowane grzyby, dla smaku można dodać 1 łyżeczkę oleju lanianego.