Dostępność: śr-pt
Dostępność: śr-pt
*CHEŁMIŃSKI Kiełki rzodkiewki (50g) - BIO
Dodaj recenzję
Kod: 5907766463023
Producent: OGRODNICTWO TOMASZ CHEŁMIŃSKI
Mają ostry nieco pikantny smak. Dobrze komponują się z potrawami jajecznymi, sosami np. śmietankowym, majonezowym,
pastami np. twarogowymi, kanapkami. Dzięki dużej zawartości witaminy C podnoszą odporność organizmu. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci.
Więcej
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Przygoda
Składniki:
- 2 marchewki,
- cukinia,
- łyżka migdałów bez skórki,
- 1/4 świeżej papryki czerwonej,
- 1/4 papryki zielonej,
- miąższ z 1/2 mango,
- zielone kiełki rzodkiewki lub brokułu,
- kilka listków świeżej mięty,
- kilka listków świeżej kolendry,
- sos tahini,
- pasta z owocu tamaryndowca (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Z marchewki i cukinii zrób w spiralizerze (bądź ręcznie np. wstążki za pomocą obieraczki do warzyw) makaron. Włóż go do miski, w której będziesz serwować sałatkę. Mango i papryki pokrój w cienkie paski, posiekaj migdały (lub użyj płatków). Na makaronie warzywnym ułóż kolejno: kiełki, paprykę, mango, posyp posiekanymi ziołami i migdałami. Przed podaniem polej sosem tahini.
Przepis pochodzi z książki "Zielony sekret zdrowia. Uzdrawianie przez roślinne gotowanie.", autorki bloga Ullenka.