WEGETARIAŃSKI BIO

BIO PLANET Mąka (skrobia) ziemniaczana (500g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907814661081
    Producent: BIO PLANET
  • Ekologiczna skrobia ziemniaczana doskonała do zagęszczania zup i sosów. Polecamy również do zrobienia domowego kisielu czy budyniu.

    Mąka (skrobia) ziemniaczana - BIO

    Masa netto: 500g

    Producent: Bio Planet

    Składniki: skrobia ziemniaczana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    Wartość odżywcza w 100 g:

    • Wartość energetyczna - 1365 kJ / 321 kcal
    • Tłuszcz - 0,1 g
    • w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,02 g
    • Węglowodany - 80,0 g
    • w tym cukry - 0,0 g
    • skrobia - 80,0 g
    • Białko - 0,1 g
    • Sól - 0 g

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Przepis

    Naleśniki Suzette w sosie pomarańczowym
    Naleśniki Suzette w sosie pomarańczowym

    Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej

    2 porcje

    Składniki (ciasto naleśnikowe):

    • pół szklanki (125 ml) mąki ryżowej

    • pół szklanki (125 ml) bezglutenowej mąki owsianej

    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    • ok. 1,5 szklanki (po 250 ml) napoju roślinnego

    • ¼ łyżeczki soli

    • olej do smażenia

    Składniki (sos pomarańczowy)

    • sok z 2 świeżych pomarańczy

    • skórka otarta z 1 pomarańczy

    • 3 łyżki trzcinowego cukru zmielonego na puder

    • 2 łyżki oleju kokosowego

    WYKO N A N I E

    1. Do miski wsyp mąki: ryżową, owsianą i ziemniaczaną.

    2. Dodaj sól i wymieszaj.

    3. Dolej napój roślinny i mieszaj intensywnie trzepaczką. W tym celu możesz też użyć miksera lub blendera ręcznego. Powinno powstać dość rzadkie ciasto naleśnikowe.

    4. Ciasto odstaw na 15 minut, żeby „odpoczęło”.

    5. Pędzelkiem cienko rozsmaruj olej na patelni, po czym ją rozgrzej.

    6. Na rozgrzaną patelnię nalej niewielką porcję ciasta i smaż cienki naleśnik z obu stron. Gotowe odkładaj na talerz.

    7. Wszystkie składniki na sos umieść na patelni i podgrzewaj na niej przez kilka minut, aż sos się zredukuje.

    8. W gęstym sosie umieść po kolei każdego naleśnika, złóż dwa razy i obficie polej sosem.

    9. Przełóż danie na talerz i polej dodatkową porcją gorącego sosu.

     

    WS K A ZÓW K I Jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić sos o likier pomarańczowy. Do podania wspaniale sprawdzą się plasterki świeżej pomarańczy, listki mięty, kokosowa bita śmietana lub uprażone płatki migdałowe.

     

    Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń, Katarzyny Czarneckiej.