WEGETARIAŃSKI BIO

BIO PLANET Mąka (skrobia) ziemniaczana (500g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907814661081
    Producent: BIO PLANET
  • Ekologiczna skrobia ziemniaczana doskonała do zagęszczania zup i sosów. Polecamy również do zrobienia domowego kisielu czy budyniu.

    Mąka (skrobia) ziemniaczana - BIO

    Masa netto: 500g

    Producent: Bio Planet

    Składniki: skrobia ziemniaczana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    Wartość odżywcza w 100 g:

    • Wartość energetyczna - 1365 kJ / 321 kcal
    • Tłuszcz - 0,1 g
    • w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,02 g
    • Węglowodany - 80,0 g
    • w tym cukry - 0,0 g
    • skrobia - 80,0 g
    • Białko - 0,1 g
    • Sól - 0 g

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Przepis

    Wegański makowiec z orzechami i lukrem
    Wegański makowiec z orzechami i lukrem

    Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

    SKŁADNIKI:

    • 200 g suchego maku mielonego
    • 200 g wybranych orzechów (laskowe, włoskie, migdały )
    • 50 g mąki gryczanej białej
    • 50 g mąki ryżowej
    • 50 g skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki z tapioki)
    • ½ łyżeczka sody
    • sok z ½ cytryny
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 3 łyżki wybranego oleju
    • wybrana substancja słodząca do smaku

    Lukier:

    • 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu
    • sok z cytryny

    PRZYGOTOWANIE:

    Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Lukier: Cukier puder wsypujemy do kubka, dodajemy stopniowo soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie lukier. Smarujemy ostygnięte ciasto. Uwagi: Do przepisu użyłam mielonego, sypkiego maku.

    * Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl