BEZGLUTENOWE BIO

BIO PLANET Mąka z lnu (400g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5902175866458
Producent: BIO PLANET
W kuchni mąka z nasion lnu brązowego może być stosowana samodzielnie lub jako dodatek do innych mąk. Ze względu na bardzo dobre właściwości wiążące polecana jest do wypieku pieczywa, które przypomina w smaku chleb razowy, naleśników, placków wyrobów cukierniczych oraz do przyrządzania deserów, m.in. kisieli,koktajli, budyni. Może też służyć jako posypka lub panierka.   Mąka lniana ma powszechne zastosowanie w kuchni ketogenicznej i paleo.

Mąka lniana powstaje ze stopniowego przemiału surowych ziaren siemienia lnianego, jest  bezglutenowa, ma znikomą zawartość węglowodanów, a więc idealnie nadaje się do gotowania, smażenia i wypieków wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych. Mąka lniana  zawiera bardzo dużo błonnika (aż 36g na 100g), wysokowartościowe białko (aż 40g na 100g) oraz kwasy tłuszczowe (9g na100g). Są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. Mąka z siemienia lnianego zawiera również cenne minerały, witaminy i enzymy. Są to spore ilości wapnia, żelaza, cynku miedzi i chromu, a także witamina E i niektóre witaminy z grupy B. Mąka lniana zawiera również lecytyn wspierającą pamięć i koncentrację i wpływającą pozytywnie na przemianę materii oraz działanie układu krążenia i układu odpornościowego.

Skład: mąka z lnu* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna - 1344 kJ / 323 kcal

Tłuszcz - 8,8 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9 g

Węglowodany - 3,9 g

w tym cukry - 3,8 g

Błonnik - 34 g

Białko - 40 g

Sól - 0,04 g

Możliwe alergeny: moze zawierać gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie