BIO PLANET Mąka z lnu (400g) - BIO
Mąka lniana powstaje ze stopniowego przemiału surowych ziaren siemienia lnianego, jest bezglutenowa, ma znikomą zawartość węglowodanów, a więc idealnie nadaje się do gotowania, smażenia i wypieków wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych. Mąka lniana zawiera bardzo dużo błonnika (aż 36g na 100g), wysokowartościowe białko (aż 40g na 100g) oraz kwasy tłuszczowe (9g na100g). Są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. Mąka z siemienia lnianego zawiera również cenne minerały, witaminy i enzymy. Są to spore ilości wapnia, żelaza, cynku miedzi i chromu, a także witamina E i niektóre witaminy z grupy B. Mąka lniana zawiera również lecytyn wspierającą pamięć i koncentrację i wpływającą pozytywnie na przemianę materii oraz działanie układu krążenia i układu odpornościowego.
Skład: mąka z lnu* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna - 1344 kJ / 323 kcal
Tłuszcz - 8,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9 g
Węglowodany - 3,9 g
w tym cukry - 3,8 g
Błonnik - 34 g
Białko - 40 g
Sól - 0,04 g
Możliwe alergeny: moze zawierać gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |