BIO

BIO PLANETE Olej rzepakowy tłoczony na zimno (500ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 3445020002592
Producent: BIO PLANETE

Olej tłoczony na zimno jest bogaty w kwas Omega 3, a ze względu na zrównoważoną kompozycję wszystkich nienasyconych kwasów tłuszczowych olej rzepakowy jest szczególnie wartościowy dla zbilansowanej diety. Ma intensywny smak, który doskonale współgra z różnymi sałatkami i warzywami. Dzięki lekko orzechowemu posmakowi idealnie pasuje do kapusty, fasoli i ziemniaków oraz doskonale podkreśla smak potraw podawanych na zimno.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno BIO

UWAGA:

Ponieważ olej tłoczony jest na zimno, nie należy go podgrzewać, aby nie stracił swoich wartości odżywczych.

 

Objętość netto: 500ml 

Producent: BIO PLANETE

Dystrybutor: Bio Planet

Kraj producenta: Francja

Kraj pochodzenia składników: Francja/Ukraina/Chorwacja/Węgry - w zależności od dostępności surowca

Składniki: olej rzepakowy* 

*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 3404 kJ/ 828 kcal
Węglowodany (g): 0
 - w tym cukry (g): 0
Tłuszcz (g): 92,0
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,0 g
 - w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 57,0 g
 - w tym kwasy tłuszczowe  wielonienasycone - 28,0 g

Błonnik (g): 1,9

Białko (g): 0 
Sól (g): 0

Witamina E - 30,0 mg (250% dzienej referencyjnej wartości spożycia)
kwasy Omega 6 - 18,0 g
kwasy Omega 3 - 9,0 g   

Możliwe alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości sezamu

Certyfikat: FR-BIO-01, rolnictwo UE i spoza UE 

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

 

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK 

Bez glutenu: TAK 

Bez laktozy: TAK 

Bez cukru: TAK 

Bez barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK 

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Bigos wegański
Bigos wegański

SKŁADNIKI:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 kg kapusty białej
  • 50 g suszonych grzybów, np. podgrzybków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 8 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 słodkie jabłka pokrojone w ósemki
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 ml ginu lub jałowcówki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

 

PRZYGOTOWANIE:

Kiszoną kapustę odciśnij z soku (sok zatrzymaj) i posiekaj. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przelać zimną wodą i ponownie odcisnąć. Odstaw na bok. Białą kapustę drobno posiekaj i również odłóż. Grzyby zalej gorącą wodą i kiedy zmiękną, pokrój w paseczki (tu również nie wylewaj wody). Na oleju zeszklij cebulę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Dodaj posiekaną białą kapustę (z kiszoną poczekaj), posól delikatnie, aby puściła wodę, i duś do miękkości. Aby nie przywarła, możesz podlewać wodą z moczenia grzybów. Dodaj kapustę kiszoną i pozostałe składniki, duś pod przykryciem na małym ogniu minimum 3 godziny. Jeśli bigos będzie za mało kwaśny, dodaj zachowany płyn wyciśnięty z kapusty kiszonej.