BIO PLANETE Olej rzepakowy tłoczony na zimno (500ml) - BIO
Olej tłoczony na zimno jest bogaty w kwas Omega 3, a ze względu na zrównoważoną kompozycję wszystkich nienasyconych kwasów tłuszczowych olej rzepakowy jest szczególnie wartościowy dla zbilansowanej diety. Ma intensywny smak, który doskonale współgra z różnymi sałatkami i warzywami. Dzięki lekko orzechowemu posmakowi idealnie pasuje do kapusty, fasoli i ziemniaków oraz doskonale podkreśla smak potraw podawanych na zimno.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno BIO
UWAGA:
Ponieważ olej tłoczony jest na zimno, nie należy go podgrzewać, aby nie stracił swoich wartości odżywczych.
Objętość netto: 500ml
Producent: BIO PLANETE
Dystrybutor: Bio Planet
Kraj producenta: Francja
Kraj pochodzenia składników: Francja/Ukraina/Chorwacja/Węgry - w zależności od dostępności surowca
Składniki: olej rzepakowy*
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 3404 kJ/ 828 kcal
Węglowodany (g): 0
- w tym cukry (g): 0
Tłuszcz (g): 92,0
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,0 g
- w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 57,0 g
- w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 28,0 g
Błonnik (g): 1,9
Białko (g): 0
Sól (g): 0
Witamina E - 30,0 mg (250% dzienej referencyjnej wartości spożycia)
kwasy Omega 6 - 18,0 g
kwasy Omega 3 - 9,0 g
Możliwe alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości sezamu
Certyfikat: FR-BIO-01, rolnictwo UE i spoza UE
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 kg kapusty białej
- 50 g suszonych grzybów, np. podgrzybków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 8 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 słodkie jabłka pokrojone w ósemki
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 ml ginu lub jałowcówki
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
PRZYGOTOWANIE:
Kiszoną kapustę odciśnij z soku (sok zatrzymaj) i posiekaj. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przelać zimną wodą i ponownie odcisnąć. Odstaw na bok. Białą kapustę drobno posiekaj i również odłóż. Grzyby zalej gorącą wodą i kiedy zmiękną, pokrój w paseczki (tu również nie wylewaj wody). Na oleju zeszklij cebulę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Dodaj posiekaną białą kapustę (z kiszoną poczekaj), posól delikatnie, aby puściła wodę, i duś do miękkości. Aby nie przywarła, możesz podlewać wodą z moczenia grzybów. Dodaj kapustę kiszoną i pozostałe składniki, duś pod przykryciem na małym ogniu minimum 3 godziny. Jeśli bigos będzie za mało kwaśny, dodaj zachowany płyn wyciśnięty z kapusty kiszonej.