BIO

BIO PLANET Karob 200g - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5907814663740
Producent: BIO PLANET

Składniki: 
karob jasny* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).

Opis:
Ekologiczny karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym. Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao. Karob polecamy do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew.

W smaku karobu można doszukać się nut cynamonu, karmelu, a nawet kakao, choć nie będzie on tak wyraźny jak w owocach kakaowca. 


Informacja alergiczna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Świąteczny hummus piernikowy
Świąteczny hummus piernikowy

Cieciorkę przepłukać wodą, odsączyć i umieścić w blenderze lub malakserze z ostrzem S. Zblendować na pastę, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Dodać resztę składników i zblendować razem. Polecamy z grzankami i z plasterkiem jabłka lub gruszki.

SKŁADNIKI:

  • ciecierzyca w zalewie (400g)
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • przyprawa piernikowa do smaku (u mnie 2 łyżki)
  • 1 łyżka karobu lub kakao cukier/ ksylitol/ erytrytol do smaku (u mnie 4 łyżki)

PRZYGOTOWANIE:

Cieciorkę przepłukać wodą, odsączyć i umieścić w blenderze lub malakserze z ostrzem S. Zblendować na pastę, dodając w razie konieczności odrobinę wody Dodać resztę składników i zblendować razem. Polecamy z grzankami i z plasterkiem jabłka lub gruszki.  Produkty polecane do tego  przepisu:  

Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl