BIO

BIO PLANET Mąka z pszenicy durum (semolina) (1kg) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5902175869824
Producent: BIO PLANET

SKŁADNIKI

mąka z pszenicy durum (semolina)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

 

OPIS

Ekologiczna semolina otrzymywana jest ze zmielonych ziaren twardej pszenicy durum (Triticum durum). Wykorzystywana jest głównie do produkcji makaronów typu spaghetti, czy cannelloni, nadając im naturalny, bursztynowy kolor. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Jest idealnym składnikiem do przyrządzania deserów, legumin, budyniów, a także do zagęszczania potraw.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W  100 g

Wartość energetyczna - 1485 kJ / 352 kcal
Tłuszcz - 2,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,8 g
Węglowodany - 63 g
w tym cukry - 0,4 g
Białko - 13 g
Sól - 0 g

INFORMACJA ALERGENNA

Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.

 

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Pizza con la scarola
Pizza con la scarola

Takiej pizzy jeszcze nie próbowałeś!

Przepis pochodzi od Cristiny Catese, autorki książki „Italia. Amore mio".

Przygotowanie: 20 min

Odpoczynek: 6 godz.

Pieczenie: 15-18 min

Poziom: Średnio trudny

Składniki:

CIASTO

700 g mąki 0 i 100g do oprószenia blatu

500 g wody w temperaturze pokojowej

4 g świeżych drożdży

20 g soli

FARSZ

250 g cykorii

60 g oliwek bez pestek

20 g kaparów

8-10 filetów anchois

20 g orzechów piniowych

Oliwa z oliwek extra vergine

2 łyżki semoliny

Przygotowanie:

Do małej miski wlewamy kilka łyżek wody w temperaturze pokojowej. Dodajemy drożdże i rozpuszczamy je, mieszając. Do dużej miski stopniowo wsypujemy 500 g mąki i wlewamy pozostałą wodę. Wyrabiamy składniki. Gdy dodamy połowę mąki i wody, wlewamy wodę z drożdżami i dalej wyrabiamy, ciągle dodając mąkę. Solimy. Ciasto wyrabiamy dłońmi, zagniatając okrągłymi ruchami do całkowitego wchłonięcia mąki. Ciasto wyrabiamy w misce 10-15 minut do otrzymania jednolitej konsystencji. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 4 godziny do wyrośnięcia w suche miejsce, bez przeciągów. Następnie oprószamy je mąką i przekładamy na blat posypany mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich ponownie oprószamy mąką i formujemy z nich owalne kształty. Umieszczamy je w dwóch miskach z odrobiną mąki na dnie. Ponownie zakrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny.

FARSZ

Obieramy cykorię i pozbywamy się zewnętrznych liści. Myjemy ją, osuszamy i blanszujemy we wrzącej wodzie przez kilka minut. Odcedzamy i osuszamy. W rondelku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojone anchois, oliwki, orzeszki pinii, kapary i podsmażamy na złoty kolor, aż anchois całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy cykorię i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Opcjonalnie do farszu można dodać rodzynki.

CIASTO

Wyrabiamy porcję ciasta. Układamy je na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Rozciągamy dłońmi, formując owalny kształt. Możemy również użyć semoliny, dzięki czemu będzie łatwiej rozciągać ciasto. Powtarzamy czynność z drugą porcją ciasta. Obie porcje ciasta muszą mieć taką samą wielkość. Na jednej części wykładamy odcedzoną cykorię, zostawiając miejsce na bokach. Przykrywamy ją drugą porcją ciasta i palcami uciskamy boki. Za pomocą radełka odcinamy nadmiar ciasta z boków. Na wierzchu rozprowadzamy oliwę, dzięki czemu ciasto będzie bardziej miękkie i delikatne. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy pizzę 15-18 minut z włączoną funkcją góra-dół na złoty kolor.