BIO

BIO PLANETE Olej do smażenia z ghee (500 ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 4260355581722
Producent: BIO PLANETE

Lubisz maślany smak, ale nie chcesz używać masła? W takim razie Ekologiczny Olej do Smażenia z Masłem Ghee jest właśnie dla Ciebie! Jest to niezawierające laktozy połączenie bogatego w kwas oleinowy oleju słonecznikowego i intensywnego, maślanego smaku bez dodatkowych substancji aromatycznych. Za tę delikatną maślaną nutę odpowiada masło ghee, które jest wykorzystywane głównie w kuchni ajurwedyjskiej. Z masła ghee w procesie klarowania usuwane są białka mleka, woda i laktoza, co pozwala ostatecznie uzyskać masło klarowane. Połączyliśmy ghee z bogatym w kwas oleinowy olejem słonecznikowym, dzięki czemu nasz olej do smażenia o zawartości tłuszczu wynoszącej 68 g / 100 ml jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E (41 mg / 100 ml). Olej do Smażenia z Masłem Ghee jest idealnym rozwiązaniem dla konsumentów kierujących się zasadami świadomego odżywiania. Można go rozgrzewać do wysokich temperatur i nadaje się dla wszystkich, którzy cenią sobie delikatny, maślany smak podczas gotowania i smażenia. Można na nim smażyć świeże warzywa, ryby,omlety, ziemniaki, a nawet desery (np. tosty francuskie). W porównaniu z masłem lub masłem klarowanym płynna konsystencja pozwala na wyjątkowo precyzyjne dozowanie.

SKŁADNIKI olej słonecznikowy*, masło Ghee*(20%), ekstrakt z masła* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wstrząsnąć przed użyciem. Nie podgrzewać powyżej 200 ° C.

OPIS
Nowy, zdrowy olej przyciąga swoich klientów poprzez doskonałe połączenie  Ghee i łagodnego oleju słonecznikowego . Kompozycja ta jest harmoniczna i bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy) oraz witaminę E. Intensywny smak masła idealnie pasuje do warzyw , smażonych ziemniaków, naleśników  i ryb.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna - 3330 kJ / 810 kcal
Tłuszcz - 90,0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 18,0 g
w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 67,0 g
w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 5,0 g
Węglowodany - 0,0 g
w tym cukry - 0,0 g
Białko - 0,0 g
Sól - 0,0 g
Witamina E - 30 mg

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej, chronić przed  światłem.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Wielkanocny pasztet z warzyw z natką pietruszki
Wielkanocny pasztet z warzyw z natką pietruszki

Smakuje niebiańsko zwłaszcza z odrobiną domowego majonezu chrzanowego.

 

SKŁADNIKI:

• 400 g marchewki

• 400 g korzenia pietruszki

• 1 pęczek natki pietruszki

• 1 cebula obrana

• 4-6 ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę

• 6 łyżek ekologicznej kaszy manny

• 2 jajka od kur z wolnego wybiegu

• 1 łyżeczka ziół prowansalskich

• ½ -1 łyżeczka przyprawy curry

• świeżo mielony czarny pieprz do smaku

• olej roślinny do smażenia

WYKONANIE

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Obraną marchewkę i korzeń pietruszki pokrój na kawałki, wstaw do piekarnika i upiecz do miękkości (zajmie to około 20-30 minut). Odstaw do ostudzenia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C. Formę (klasyczną keksówkę) wysmaruj olejem. Umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki. Drobno posiekaj cebulę i wraz z czosnkiem podsmaż na rumiano na oleju. Do robota kuchennego wrzuć upieczone warzywa, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki z wyjątkiem natki pietruszki. Wszystko razem zmiksuj, ale niezbyt miałko. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku. Masę przełóż do foremki, wyrównaj, polej odrobiną oleju. Piecz przez 40-50 minut, aż pasztet apetycznie się zarumieni.

 

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".