BYODO Majonez light 34% tłuszczu, bezjajeczny, bezglutenowy (250ml) - BIO
Majonez light 34% tłuszczu, bezjajeczny, bezglutenowy BIO
Majonez bezglutenowy
Objętość netto: 125ml
Producent: BYODO
Dystrybutor: Eko Wital Sp. z o.o.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Skład: woda, olej słonecznikowy*, cukier trzcinowy*, MLEKO w proszku odtłuszczone*, ocet jabłkowy*, sól morska, musztarda* (woda, ocet spirytusowy*, brązowe nasiona gorczycy*, sól morska), koncentrat z soku z cytryny*, substancje zagęszczające: mączka z chleba świętojańskiego* i guma guar*
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1401 kJ/ 340 kcal
Węglowodany (g): 7,4
- w tym cukry (g): 2,0
Tłuszcz (g): 34
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 3,6
Białko (g): 1,6
Sól (g): 1,3
Alergeny: jaja, gorczyca
Certyfikat: DE-OKO-013 rolnictwo UE/spoza UE
Warunki przechowywania: po otwarciu przechowywać w lodówce.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 31 dni
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: NIE
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: NIE
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Jeśli czasem nachodzi Cię ochota na burgera czy inne danie typu fast food, ale przeraża Cię myśl o zawartym w nim tłuszczu, ta kanapka jest dokładnie tym, czego potrzebujesz. Zapakuj te kanapki jako prowiant na rodzinną wycieczkę, a Twoi bliscy nie będą już chcieli zabierać na wynos nic innego.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów" Toby Amidor.
• patelnia grillowa lub zwykła
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• sok z 1 limonki
• 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej wędzonej, np. chipotle
• 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej
• 2 łyżeczki granulowanego czosnku
• 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
• 2 łyżeczki mielonej kolendry
• ½ łyżeczki soli
• 150g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w cienkie plastry
• 4 bułki pełnoziarniste
• 1 awokado, obrane, wypestkowane i pokrojone w cienkie plasterki
• ¼ szklanki niskotłuszczowego majonezu
• 4 plastry sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
• 1 pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
1. Wlej do średniej miski olej i sok z limonki. Dodaj ostrą i słodką paprykę, czosnek granulowany, kumin, kolendrę i sól. Mieszaj rózgą kuchenną do połączenia składników. Dorzuć mięso i wymieszaj całość łyżką – kurczak powinien być dokładnie pokryty marynatą. Przykryj miskę i wstaw ją do lodówki. Marynuj przez co najmniej pół godziny, nawet przez całą dobę.
2. Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą na średnim ogniu. Wyłóż na rozgrzaną patelnię kawałki kurczaka odsączone z marynaty i smaż po 4 minuty z każdej strony, kontrolując temperaturę – termometr kuchenny włożony w mięso powinien pokazywać 74 ̊C.
3. Opiecz bułki na opiekaczu tostera, w piekarniku lub na patelni.
4. Przygotuj 4 talerze. Połóż na nich rozkrojone bułki. Rozłóż na każdej dolnej połowie bułki kilka plasterków awokado, a na górę wyłóż usmażonego kurczaka. Na górnej połowie bułek rozsmaruj po łyżce majonezu, przykryj go plastrem sera i dodaj po 2 plasterki pomidora. Złóż obie części bułki razem. Podawaj od razu.