CAFE MICHEL Kakao ekologiczne (200g) - BIO Fair Trade
Kakao ekologiczne
Masa netto: 200g
Producent: Cafe Michel - Terra Etica, 156, av. Jean - Jaures - 33600 Pessac, Francja
Skład: kakao* 100%, niesłodzone
*certyfikowany składnik ekologiczny
Produkt może zawierać alergeny: orzechy, mleko (łącznie z laktozą), jaja, soję, zboża zawierające gluten, seler, siarczany.
Pochodzenie: rolnictwo spoza UE
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 1690 kJ / 407 kcal;
- Tłuszcz: 21,0 g;
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 12,6 g;
- Węglowodany: 19,0 g;
- w tym cukry: 0,5 g;
- Białko: 22,0 g;
- Sól: 0 g
Certyfikacja: FR-BIO-01, rolnictwo spoza UE
Informacje dodatkowe: Produkt Fair Trade.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Słodkie co nieco".
Składniki na formę 15x25cm
Piernik:
- 4 jajka
- 200g cukru
- 200ml mleka
- 300g mąki pszennej
- 1 szklanka maku
- 250g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżka kakao
Do przełożenia ciasta:
- 200g powideł śliwkowych
Do dekoracji:
- 250g serka śmietankowego
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- ozdobne pierniczki
Papier do pieczenia
Przygotowanie:
Umyte jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, odstawiamy. Do żółtek dodajemy cukier. Ucieramy na puszystą masę. Do masy żółtkowej wlewamy rozpuszczone masło. Dolewamy mleko. Partiami dodajemy mąkę oraz mak. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia oraz doprawiamy ciasto cynamonem, kardamonem, imbirem. Wsypujemy kakao. Następnie delikatnie do ciasta dodajemy ubite na sztywno białka. Mieszamy na wolnych obrotach miksera końcówką do wyrabiania ciasta. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy się upiekło, możemy wykonać test suchego patyczka.
Kiedy piernik wystygnie, kroimy go wzdłuż na pół i przekładamy powidłami. Sklejamy ze sobą dwie części ciasta, wstawiamy piernik do lodówki. Serek śmietankowy łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masą smarujemy ostudzone ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy ozdobnymi pierniczkami.