*CHARSZNICKIE POLA Barszcz biały na zakwasie (500ml) - BIO (f)
Barszcz biały na zakwasie ekologiczny
Skład: woda, zakwas chlebowy (mąka pszenna*, woda) 14,5%, mąka żytnia*, mąka pszenna*, sól
*produkty pochodzące z upraw ekologicznych
Objętość netto: 500ml
Pochodzenie: Polska
Wartość odżywcza w 100ml produktu:
Wartość energetyczna: 64 kcal (271 kJ)
Białko: 1,7g
Węglowodany: 13g
w tym cukry: 0,3g
Tłuszcz: 0,3g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1g
Sól: 0,42g
Certyfikacja: PL-EKO-07 AGRO BIO TEST, rolnictwo UE
Producent: Charsznickie Pola Natury Sp.zo.o. Sp.K., ul.Wielicka 250, 30-663 Kraków
Informacje dodatkowe:
Przed użyciem wstrząsnąć do całkowitego rozpuszczenia naturalnego osadu. Dopuszcza się osad mączny na powierzchni oraz lekkie zagazowanie produktu.
Przechowywać w temperaturze od +2 do +8 stopni C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 2 miesiące
Przepis
SKŁADNIKI:
- 100 g boczku (wędzonego lub surowego)
- 2 białe kiełbaski parzone lub surowe
- 1/3 butelki zakwasu na barszcz biały (ok. 170 ml)
- korzeń pietruszki
- marchew
- sól morska lub himalajska
- zmielony pieprz biały
- liść laurowy
- majeranek
- ziele angielskie
- czosnek
- 1 łyżka mąki owsianej bezglutenowej + 50 ml wody
- 2 łyżki śmietany
- roślinnej do zagęszczenia
- 1-2 łyżki chrzanu sok z cytryny (opcjonalnie)
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- jajka
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy ok. 3l wody, dodajemy białą kiełbasę i boczek, zagotowujemy na średnim ogniu, bez przykrycia ok. 15 minut. Zbieramy pianę powstałą podczas gotowania. Dodajemy 2-3 liście laurowe, 2-3 kulki ziela angielskiego, pietruszkę, marchew i gotujemy do miękkości warzyw ok. 15 minut. Mieszamy mąkę z wodą i śmietaną, dodajemy roztwór do zupy zagęszczając ją, gotujemy jeszcze ok. 5 minut z dodatkiem chrzanu. Do tak przygotowanej bazy wlewamy dobrze rozmieszany zakwas. W razie potrzeby można dodać większą ilość zakwasu, aż do uzyskania pożądanego smaku. Zupę doprawiamy pieprzem, majerankiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i opcjonalnie sokiem z cytryny do smaku. Podajemy z białą kiełbasą, jajkiem na twardo, natką pietruszki, dodatkowym chrzanem.