WEGETARIAŃSKI BIO

CLEARSPRING Matcha japońska premium grade, sproszkowana (40g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5021554988519
Producent: CLEARSPRING
Matcha Premium, drobno zmielone liście zielonej herbaty Żywy zielony kolor i lekko słodki, bogaty, łagodny smak sprawiają, ze matcha jest najbardziej cenioną wśród japońskich herbat. Jest idealna zarówno do picia w formie zaparzonej, jak i w koktajlach wymieszana z sokiem. Dodana do domowych wypieków nada im niepowtarzalny smak i niezwykły kolor. 

Matcha japońska premium grade, sproszkowana BIO 

Warunki uprawy, czas zbioru i techniki przetwarzania mają bezpośredni wpływ na jakość i ostateczny smak herbaty Matcha.

Ceremonial grade Matcha - czyli Matcha ceremonialna, do tej odmiany wykorzystuje się najdelikatniejsze i najmniejsze liście rosnące na samym wierzchołku krzewu herbacianego. Z liści tych uzyskuje się proszek o bardzo żywym, zielonym kolorze i lekko słodkim, łagodnym smaku.

Premium grade Matcha - to najwyższej jakości matcha. Jest idealna zarówno do picia, jak i do domowych wypieków, może nadać niepowtarzalny smak i niesamowity kolor daniom i napojom.

Basic grade Matcha - matcha klasy podstawowej jest nieco gorzka, tańsza i generalnie jest używana tylko do gotowania.

Odmiany Matcha Ceremonial i Premium są mielone w kamiennych moździerzach przez wiele godzin, dzięki czemu osiąga się wyjątkowo lekką gładkość proszku, idealną do picia.

 

Sposób przygotowania:

Dodaj 1/4 łyzeczki (ok. 1g) 30ml gorącej wody i dobrze wymieszaj. 

Masa netto: 8g 

Producent: Clearspring

Dystrybutor: Eko-Wital

Kraj pochodzenia: Niderlandy

Kraj pochodzenia składników: Japonia

Składniki: zmielone liście zielonej herbaty 100%
*pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

Węglowodany (g): 38,7
- w tym cukry (g): 10
Tłuszcz (g): 0,8 1
Białko (g): 23,4
Sól (g): 11,4

Certyfikat: JP-BIO-005, rolnictwo spoza UE

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

Bez glutenu w składnikach: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK

Bez drożdży: TAK

 

Przepis

Brownies z matchą
Brownies z matchą

Autorką przepisu jest Sara Kiyo Popowa aka Shiso Delicious, której misją jest odnalezienie piękna i zrównoważonego rozwoju na każdym poziomie życia: w tym, jak jemy i przygotowujemy nasze jedzenie, jak postrzegamy siebie i naszą Ziemię oraz jak wybieramy i pozbywamy się produktów, których używamy na co dzień .

Składniki na ok. 18 x 3 cm kwadratowych kawałków

Czas przygotowania - 20min + 10min w lodówce

Można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.

 Baza:

Polewa:

  • ¼ batona (20g) wegańska biała czekolada
  • ½ łyżki surowego oleju kokosowego Clearspring
  • ½ łyżeczki Clearspring Organic Matcha 

Wykonanie:

Zmiksuj orzechy i płatki owsiane z grubą mąką w robocie kuchennym lub blenderze. Dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż mieszanina będzie wyglądać na wilgotną i po prostu zacznie się zlepiać. Niewielką blachę wyłóż papierem do pieczenia – dobrze sprawdza się zwykła forma do chleba. Wyłóż masę do foremki, aby uzyskać równą bazę. Rozpuść białą czekoladę i olej. Możesz to zrobić w małej żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą lub użyć kuchenki mikrofalowej. Połowę czekolady rozprowadź równomiernie na spód. Za pomocą widelca wymieszaj matchę z pozostałą czekoladą i skrop ją na spód. Przeciągnij wykałaczkę między białym i zielonym, aby utworzyć wzory. Odstaw do lodówki. Pokrój w kwadraty (lub trójkąty jak na obrazku) za pomocą dużego ostrego noża. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zalej nóż gorącą wodą przed cięciem i wycieraj nóż pomiędzy cięciami. Przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce.