DARY NATURY Anyż gwiazdkowy cały (30g)

Dodaj recenzję
Kod: 5902741000422
Producent: DARY NATURY

Anyż gwiaździsty cały

Główne zastosowanie anyżu gwiaździstego to aromatyzowanie wyrobów cukierniczych, alkoholi, likierów i kompotów. Jest również doskonałą przyprawą do dań z drobiu i wieprzowiny, pieczonej ryby, do małży i zup. Pochodzi z południowych Chin i Wietnamu. W medycynie stosowany jest do łagodzenia objawów kolki, reumatyzmu, a także do aromatyzowania leków przeciwkaszlowych. Do deserów, ciast, kompotów i mięs oraz jako zaprawka do alkoholu.

Masa netto: 30g

Producent: Dary Natury

Składniki: Anyż gwiazdkowy 100%

 

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Domowy zakwas buraczany
Domowy zakwas buraczany
Zakwas buraczany z przepisu Katarzyny Bosackiej

SKŁADNIKI:

  • 2 kg buraków
  • liście laurowe
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • goździki
  • cynamon
  • jałowiec
  • anyż
  • jabłko suszona
  • śliwka wędzona
  • 3 litry wody
  • skórka od chleba na prawdziwym zakwasie (niekoniecznie)

 

PRZYGOTOWANIE

Buraki szorujemy, kroimy w kawałki (nie musimy ich obierać). Wkładamy do garnka ceramicznego albo z kamionki. Dorzucamy przyprawy, pokrojone jabłko, śliwki, czosnek, chleb, zalewamy wodą, przykrywamy nie za szczelnie pokrywką i czekamy kilka dni. Po 3-4 dniach wyrzucamy skórkę i usuwamy biały nalot. Czekamy kolejne 2 dni. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Przecedzamy go, wyławiamy przyprawy, które dokładamy do barszczu, solimy, pieprzymy, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła i barszcz gotowy!