WEGETARIAŃSKI

DARY NATURY Anyż gwiazdkowy cały (30g)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5902741000422
    Producent: DARY NATURY
  • Anyż gwiaździsty cały

    Główne zastosowanie anyżu gwiaździstego to aromatyzowanie wyrobów cukierniczych, alkoholi, likierów i kompotów. Jest również doskonałą przyprawą do dań z drobiu i wieprzowiny, pieczonej ryby, do małży i zup. Pochodzi z południowych Chin i Wietnamu. W medycynie stosowany jest do łagodzenia objawów kolki, reumatyzmu, a także do aromatyzowania leków przeciwkaszlowych. Do deserów, ciast, kompotów i mięs oraz jako zaprawka do alkoholu.

    Masa netto: 30g

    Producent: Dary Natury

    Składniki: Anyż gwiazdkowy 100%

     

    Przepis

    Domowy zakwas buraczany
    Domowy zakwas buraczany
    Zakwas buraczany z przepisu Katarzyny Bosackiej

    SKŁADNIKI:

    • 2 kg buraków
    • liście laurowe
    • czosnek
    • ziele angielskie
    • goździki
    • cynamon
    • jałowiec
    • anyż
    • jabłko suszona
    • śliwka wędzona
    • 3 litry wody
    • skórka od chleba na prawdziwym zakwasie (niekoniecznie)

     

    PRZYGOTOWANIE

    Buraki szorujemy, kroimy w kawałki (nie musimy ich obierać). Wkładamy do garnka ceramicznego albo z kamionki. Dorzucamy przyprawy, pokrojone jabłko, śliwki, czosnek, chleb, zalewamy wodą, przykrywamy nie za szczelnie pokrywką i czekamy kilka dni. Po 3-4 dniach wyrzucamy skórkę i usuwamy biały nalot. Czekamy kolejne 2 dni. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Przecedzamy go, wyławiamy przyprawy, które dokładamy do barszczu, solimy, pieprzymy, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła i barszcz gotowy!