WEGETARIAŃSKI BIO

DARY NATURY Kolendra ekologiczna (30g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5902741007117
    Producent: DARY NATURY
  • Kolendra służy do przyprawiania wędlin (zwłaszcza mortadeli i serdelowej), pasztetów, konserw mięsnych i rybnych, likierów i wódek oraz wielu mieszanek przyprawowych np. pieprzu ziołowego i curry.

    Kolendra - BIO

     

    Masa netto: 30g.

    Producent: Dary Natury

    Przepis

    Wegetariański pasztet z marchewki z kuminem
    Wegetariański pasztet z marchewki z kuminem

    SKŁADNIKI:

    • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    • 400 g marchewki
    • 3 cebule
    • 4 ząbki czosnku
    • 4 jajka
    • 150 ml oleju słonecznikowego
    • 2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka kurkumy pieprz sól
    • 1 łyżka bułki tartej

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Rozgrzej piekarnik do 180oC. Wsyp do garnka soczewicę, zalej 3 szklankami wody, lekko posól i gotuj, aż soczewica całkowicie się rozgotuje (ok. 15 minut). Przecedź ją przez sitko i odstaw. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż cebulę do lekkiego zezłocenia. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do cebuli. Dodaj przyprawy, podsmaż je 5 minut, mieszając, a na koniec wsyp startą marchewkę. Mieszając od czasu do czasu, smaż wszystko, aż marchew zmięknie. Posól i popieprz do smaku. Masa powinna mieć intensywny korzenny smak. Odstaw do ostygnięcia. W misce roztłuc jajka, a następnie połącz z ostudzoną masą. Przygotuj keksówkę o długości 25 cm. Wysmaruj ją olejem i posyp tartą bułką. Wlej do niej masę, postukaj, by uleciały bąbelki powietrza. Piecz 30 minut. Krój po całkowitym ostygnięciu. Świetnie smakuje z salsą paprykową lub jabłkową.