WEGETARIAŃSKI BIO

DARY NATURY Kurkuma ekologiczna (50g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5902741007162
    Producent: DARY NATURY
  • Jest składnikiem różnych mieszanek przyprawowych. Wchodzi w skład curry. Nadaje charakterystyczny smak rosołom i potrawom z drobiu. Można ją dodawać do musztardy i sosów. Posiada liczne właściwości zdrowotne. Jest łagodna dla przewodu pokarmowego, wspomaga gojenie się ran oraz redukuje cholesterol. Najkorzystniejsze działanie wykazuje z pieprzem czarnym, wzmacniając działanie przeciwnowotworowe.

    Kurkuma - BIO

     

    Waga: 60g

    Producent: Dary Natury

    Pochodzenie surowca: Indie

    Skład: kurkuma* 100% 
    *produkt rolnictwa ekologicznego

    Nie zawiera sztucznych substancji zapachowych, barwników i środków konserwujących.

    Certyfikacja: PL-EKO-01

    Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym miejscu, chronić przed światłem słonecznym.

    PRODUKT BIO: TAK

    Przepis

    Bułeczki z farszem z ciecierzycy, z marchewką i sosem jogurtowym
    Bułeczki z farszem z ciecierzycy, z marchewką i sosem jogurtowym

    Pyszne, chrupiące bułeczki z aromatycznym naleśnikowym farszem z ciecierzycy na długo zachowają  świeżość. Są pyszne,  pożywne i smakują najmłodszym. Idealne na drugie śniadanie do szkoły oraz na nadchodzące imprezy karnawałowe.

    SKŁADNIKI:

    • 4 bułeczki pełnoziarniste z ziarenkami
    • 100 g mąki z ciecierzycy
    • 25 g skrobi kukurydzianej
    • 170 ml wody
    • 180 g małych cukinii
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 ząbek czosnku
    • 1⁄4 łyżeczki kurkumy
    • 3 łodyżki majeranku
    • oliwa z oliwek extra vergine
    • sól i pieprz

    Do sosu jogurtowego

    • 200 g jogurtu sojowego
    • 2 łodyżki mięty
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
    • sól

    Do marchewek

    • 2 duże marchewki
    • 1 szalotka
    • 7 zielonych oliwek bez pestek
    • 1 łyżka marynowanych kaparów
    • 5 łodyżek tymianku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
    • ocet balsamiczny
    • sól

                              

    PRZYGOTOWANIE:

    Na sitko wyłożone cienkim płócienkiem wylać jogurt tak, aby odciekł i stał się gęściejszy (jeśli jest bardzo gorąco, lepiej wstawić go na ten czas do lodówki). W misce wymieszać mąkę i skrobię z dużą szczyptą pieprzu, kurkumą i ½ łyżeczki soli. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać łyżką tak, aby uzyskać ciasto naleśnikowe (raczej płynne). Odstawić przynajmniej na 2 godziny. Posiekać szalotkę z oliwkami i kaparami, wyłożyć na patelnię z oliwą i tymiankiem. Podsmażyć przez 5 minut, następnie dodać marchewki pokrojone w słupki (0,5 x 4 cm), doprawić solą i smażyć jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia i doprawić octem. Jogurt wlać do miseczki, posolić i dodać posiekaną miętę, pokrojony na plasterki ząbek czosnku i oliwę: wymieszać. Cukinie pokroić na zapałki i poddusić przez 7–8 minut z ząbkiem czosnku, solą i 2 łyżkami oliwy. Po zdjęciu z ognia doprawić listkami majeranku. Wrócić do ciasta naleśnikowego: wymieszać je z proszkiem do pieczenia, dodać uduszone cukinie. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy; kiedy się rozgrzeje, wy lewać małe placki z ciasta naleśnikowego. Smażyć po 5 minut z każdej strony, do wyczerpania ciasta. Bułeczki rozkroić, posmarować sosem jogurtowym, położyć smażone placuszki z cukinią i marchewkę, nakryć górnymi połówkami.    

    * Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.