BIO

DARY NATURY Kurkuma ekologiczna (50g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5902741007162
Producent: DARY NATURY
Jest składnikiem różnych mieszanek przyprawowych. Wchodzi w skład curry. Nadaje charakterystyczny smak rosołom i potrawom z drobiu. Można ją dodawać do musztardy i sosów. Posiada liczne właściwości zdrowotne. Jest łagodna dla przewodu pokarmowego, wspomaga gojenie się ran oraz redukuje cholesterol. Najkorzystniejsze działanie wykazuje z pieprzem czarnym, wzmacniając działanie przeciwnowotworowe.

Waga: 50g

Producent: Dary Natury

Pochodzenie surowca: Indie

Skład: kurkuma* 100% 
*produkt rolnictwa ekologicznego

Nie zawiera sztucznych substancji zapachowych, barwników i środków konserwujących.

Certyfikacja: PL-EKO-01

Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym miejscu, chronić przed światłem słonecznym.

PRODUKT BIO: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Polewka z młodej kapusty i ziemniaków
Polewka z młodej kapusty i ziemniaków

Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka. 

Składniki:

• 2 łyżki masła

• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

• 3 ząbki czosnku

• 5-6 młodych ziemniaków

• pół główki kapusty (najlepsza jest ta młoda)

• 1,5l bulionu

• kilka łyżek śmietany 12-18%

• sól • świeżo zmielony pieprz

• ½ łyżeczki kurkumy

Masło i oliwę rozgrzewamy w garnku i dorzucamy do nich posiekany czosnek. Przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki (jeśli używamy młodych, nie obieramy ich tylko dokładanie myjemy) i dusimy ok. 5 minut. Potem dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną kapustę, a po kilku minutach dodajemy śmietanę. Najlepiej „zahartować” ją wcześniej 2-3 łyżkami gorącej zupy. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą.

 

Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.