WEGETARIAŃSKI BIO

DARY NATURY Liść laurowy ekologiczny (10g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5902741007155
Producent: DARY NATURY
Jest to jedna z najstarszych i najbardziej znanych przypraw, niezastąpiona do zup, rosołów, duszonych warzyw, sosów, wędlin potraw smażonych, galaretek itp. Liść laurowy stosuje się przy sporządzaniu marynat oraz przy kiszeniu kapusty.

Masa netto: 10g
Producent: DARY NATURY
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Albania 

Skład: liść laurowy* 100%
*składniki pochodzenia ekologicznego
Certyfikat: PL-EKO-01
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym  miejscu 

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK 
Produkt wegański: TAK 
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK 
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK 
Bez drożdży: TAK 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Wielkanocny żurek na zakwasie
Wielkanocny żurek na zakwasie

Składniki:

  • 1,5 l wywaru
  • 400 g białej kiełbasy
  • 400 g wędzonych żeberek lub boczku
  • 2-4 suszone grzyby
  • 500 ml zakwasu z kiszonej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, majeranek
  • chrzan
  • opcjonalnie: mąka do zagęszczenia zupy

Przygotowanie:

Zagotowujemy wywar z dodatkiem suszonych grzybów, żeberek lub boczku. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 3 liście laurowe. Po 20 minutach dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy kolejnych 20 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo zakwas i czosnek. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania zabielamy żurek śmietaną, opcjonalnie zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku, dodajemy też chrzan. Ważne, aby majeranek dodać pod koniec gotowania - w przeciwnym razie żurek będzie miał gorzki posmak.

 

Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food