WEGETARIAŃSKI BIO

DARY NATURY Liść laurowy ekologiczny (10g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5902741007155
    Producent: DARY NATURY
  • Liść laurowy - BIO

    Jest to jedna z najstarszych i najbardziej znanych przypraw.

    Niezastąpiona przyprawa do zup, rosołów, duszonych warzyw, sosów, wędlin, potraw smażonych, galaretek, itp.

    Liść laurowy stosuje się także przy sporządzaniu marynat oraz kiszeniu kapusty.

    Przepis

    Zupa grzybowa
    Zupa grzybowa
    Przepis na wigilijną zupę grzybową od Food Porn Vegan Style

    SKŁADNIKI:

    • 2 garście suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki) (40g)
    • 500 ml gorącej wody (do moczenia grzybów)
    • 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki,2 pietruszki,1/4 selera, kilka łodyg zielonej pietruszki)
    • 6 pieczarek (brunatne będą najlepsze, ale zwykłe też się nadają)
    • ½ szklanki nerkowców
    • 2 cebule
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 2 ziarenka jałowca (opcjonalnie)
    • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
    • ½ łyżeczki suszonego tymianku
    • 1,5l wody

    PRZYGOTOWANIE:

    Najlepiej jest przygotować wywar i zamoczyć nerkowce dzień wcześniej, wywar dzięki temu bardziej się “przegryzie”, a przygotowanie zupy następnego dnia, zajmie nam mniej czasu. Jednak nie jest to warunek konieczny. Najpierw namaczamy nerkowce, wsypujemy je do szklanki/słoika, zalewamy wodą i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników lub na noc. Następnie wsypujemy suszone grzyby do miski, zalewamy 500ml gorącej wody i moczymy 30min-1h, po tym czasie odcedzamy, ale zachowujemy wywar! Teraz przystępujemy do przygotowania bulionu. Obieramy warzywa i drobno je siekamy, przygotowujemy zioła i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, rozmaryn, tymianek), pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę z moczenia grzybów, dodajemy posiekane warzywa, zioła, przyprawy, cebulę (można ją wcześniej opalić na ogniu), oraz kilka namoczonych grzybów, dopełniamy 1,5l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy od wywaru (można je np. zmiksować, doprawić i używać jako pastę na kanapki). Wywar odstawiamy na bok. Następnie grzejemy 2 łyżki oliwy w garnku, wrzucamy do niej posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy namoczone grzyby, smażymy kilka minut, wlewamy wywar i gotujemy 10-20 minut. Gdy zupa lekko przestygnie wlewamy ją do kielicha blendera (wcześniej można zachować część grzybów, jeśli nie ma być to 100% zupa-krem), dodajemy namoczone i odcedzone nerkowce i miksujemy na gładko. Wlewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy tuż przed podaniem. Można podawać z makaronem, grzankami czosnkowymi lub bez niczego. Jest pyszna.