DARY NATURY Ziele angielskie (50g)

Dodaj recenzję
Kod: 5902741001313
Producent: DARY NATURY
Całe ziarenka dodaje się do marynat, szczególnie wzbogaca smak ciemnych sosów, polepsza walory smakowe kompanów i likierów. Ziele angielskie jest bogate w węglowodany oraz błonnik. Jest źródłem żelaza, miedzi, magnezu, oraz wapnia i potasu. Cechuje się również wysoką zawartością witaminy C, a także witamin z grupy B. Substancje zawarte w zielu angielskim mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, m.in. zmniejszają dolegliwości towarzyszące zapaleniom stawów oraz bóle mięśni.

Masa netto: 50g 

Producent: DARY NATURY

Kraj pochodzenia: Meksyk 

Składniki: ziele angielskie 100%

Możliwe alergeny:  Produkt może zawierać gluten

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK  

Bez glutenu w składnikach: TAK 

Bez laktozy: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK 

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK


 

 

 

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Wielkanocny żurek na zakwasie
Wielkanocny żurek na zakwasie

Składniki:

  • 1,5 l wywaru
  • 400 g białej kiełbasy
  • 400 g wędzonych żeberek lub boczku
  • 2-4 suszone grzyby
  • 500 ml zakwasu z kiszonej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, majeranek
  • chrzan
  • opcjonalnie: mąka do zagęszczenia zupy

Przygotowanie:

Zagotowujemy wywar z dodatkiem suszonych grzybów, żeberek lub boczku. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 3 liście laurowe. Po 20 minutach dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy kolejnych 20 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo zakwas i czosnek. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania zabielamy żurek śmietaną, opcjonalnie zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku, dodajemy też chrzan. Ważne, aby majeranek dodać pod koniec gotowania - w przeciwnym razie żurek będzie miał gorzki posmak.

 

Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food