BEZGLUTENOWE

DIETWITAL Erytrytol (500g)

Dodaj recenzję
Kod: 5908249976795
Producent: DIETWITAL
Erytrytol jest naturalnie występującym w przyrodzie sacharydem. Występuje w wielu owocach m.in. brzoskwiniach, winogronach, gruszkach, grzybach, winie i wodorostach. Wyglądem i smakiem przypomina cukier jednak jest jego zdrowszym, mniej słodkim zamiennikiem (60-80 %), bezpiecznym dla diabetyków – nie zawiera kalorii! Wpływa również pozytywnie na zdrowie jamy ustnej oraz sylwetkę. Stosuj jako dodatek do herbaty, kawy, potraw, wypieków i deserów.

SKŁADNIKI: erytrytol 100 %

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna: 0 kJ/ 0 kcal
  • Tłuszcz: 0 g
  • - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
  • Węglowodany: 99.5 g
  • -w tym cukry: 0 g
  • Białko: 0 g
  • Sól: 0 g

Erytrytol - zdrowy cukier: Zastąp biały cukier tym zdrowym zamiennikiem


Erytrytol - zdrowa alternatywa dla białego cukru

W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę przykładamy do zdrowego odżywiania. Świadomość dotycząca szkodliwości nadmiernego spożycia białego cukru wzrasta, dlatego coraz częściej sięgamy po zdrowsze zamienniki. Jednym z takich alternatywnych słodzików jest erytrytol. Wraz z ksylitolem, mannitolem i sorbitolem, erytrytol należy do grupy alkoholi polihydroksylowych. Jego niski indeks glikemiczny i pozytywne właściwości zdrowotne sprawiają, że zyskał on popularność jako "dobry cukier".

Czym jest erytrytol?

Erytrytol to substancja, która doskonale zastępuje biały cukier. Przy nadmiernym spożyciu cukru prostego, ryzykujemy rozwój wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca. Erytrytol jest słodzikiem o bardzo niskim indeksie glikemicznym. Wizualnie i smakowo przypomina biały cukier, występując w postaci białych kryształków. Różnica polega na tym, że erytrytol jest bezpieczny dla naszego zdrowia.

Bezpieczeństwo stosowania erytrolu

Erytrytol został całkowicie uznany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za substancję bezpieczną dla zdrowia człowieka i rekomendowany jako zamiennik białego cukru. Jedną z istotnych korzyści związanych z erytrolem jest fakt, że nie zawiera kalorii. Dzięki temu możemy cieszyć się słodkim smakiem, jednocześnie unikając negatywnych skutków związanych z nadmiernym spożyciem cukru.

Produkcja erytrolu

Erytrytol jest produkowany przy użyciu specjalistycznych drożdży Yarrowia lipolytica Wratislavia. Synteza tego słodzika opiera się na glicerynie odpadowej. Ciekawostką jest fakt, że erytrytol występuje również w naturze, co dodatkowo podkreśla jego bezpieczeństwo i naturalny charakter.

Zastosowanie erytrolu

Erytrytol można stosować praktycznie w taki sam sposób jak tradycyjny cukier. Możemy go dodawać do zimnych i ciepłych napojów, używać w procesie gotowania oraz wykorzystywać podczas wypieku domowych przysmaków. Warto jednak pamiętać, że erytrytol nie sprawdzi

 

Przepis

Ciasto ryżowe z musem mango i kardamonem
Ciasto ryżowe z musem mango i kardamonem

Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej

Tortownica o średnicy 20 cm

S K Ł A D N I K I

  • 1 szklanka (250 ml) białego ryżu
  • 2,5 szklanki (po 250 ml) napoju roślinnego (my użyłyśmy sojowego)
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • wanilia w cukrze, paście lub ekstrakcie do smaku (my dodałyśmy 1 łyżeczkę pasty)
  • cukier, ksylitol lub erytrol do smaku (my dodałyśmy 8 łyżek erytrolu)
  • 1 dojrzałe mango (ew. mrożone)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • kwaśne owoce do dekoracji
  • olej do wysmarowania tortownicy

WYKO N A N I E

1. Jedną szklankę ryżu dokładnie przepłucz wodą i przełóż do garnka.

2. Zalej 2,5 szklankami napoju roślinnego i gotuj, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie płyn (około 15–20 minut).

3. Dodaj mleczko kokosowe, wanilię i posłodź do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając.

4. Masę dokładnie zblenduj i przełóż do formy wysmarowanej olejem (my użyłyśmy tortownicy o średnicy 20 cm).

5. Po ostygnięciu wstaw ciasto na noc do lodówki.

6. Mango zblenduj na mus razem z kardamonem. Jeśli masz ochotę, możesz osłodzić mus do smaku.

7. Przed podaniem smaruj serniczek musem. Możesz pozostawić go w płynnej konsystencji lub zagotować z odrobiną agaru, żeby powstała galaretka.

8. Udekoruj kwaśnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, wiśnie lub porzeczki.

9. Pokrój na porcje ostrym nożem.

 

WS K A ZÓW K I Do przygotowania tego deseru świetnie sprawdzi się najzwyklejszy biały ryż. Możesz użyć też ryżu jaśminowego, ryżu do sushi lub ryżu kleistego. W zasadzie nada się każda biała odmiana, z wyjątkiem ryżu paraboiled, który nie rozgotuje się w odpowiedni sposób.

 

Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń, Katarzyny Czarneckiej.