Diety, produkty dietetyczne

ECOR Dieta cukrzycowa

1 produkt

Dieta cukrzycowa zasady

1. Kaloryczność diety i częstotliwość posiłków powinna być wskazana przez lekarza prowadzącego i/lub dietetyka.

2. Odpowiednio do potrzeb celem diety jest:

- unikanie nadmiernych wahań stężenia cukru we krwi w ciągu doby;

- obniżenie stężenia lipidów we krwi oraz ciśnienia tętniczego;

- uzyskania redukcji masy ciała;

- promowanie zdrowego stylu życia.

3. Największe znaczenie w diecie ma przestrzeganie ilości i rodzaju spożywanych węglowodanów według zaleconych wytycznych.

4. Przydatne pojęcia stosowane w diecie cukrzycowej to WW – wymienniki węglowodanowe i IG – indeks glikemiczny.

5. Wszystkim pacjentom z cukrzycą typu 2 zaleca się rezygnację z cukru, miodu, słodyczy, napojów i deserów słodzonych cukrem.

6. Większość warzyw i owoców najlepiej spożywać na surowo lub krótko gotowane w małej ilości wody.

7. Mięso i ryby najlepiej gotować w wodzie, na parze lub w naczyniu do gotowania bez wody, a piec w pergaminie lub naczyniu żaroodpornym lub dusić.

8. Stosowanie zdrowych tłuszczów:

- do obróbki termicznej polecana jest oliwa z oliwek i olej rzepakowy;

- surówki i sałatki wzbogacane dodatkiem orzechów

– zwłaszcza włoskich i migdałów;

- 2 – 3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie.

9. Należy dbać o wystarczającą ilość błonnika w diecie:

- produkty zbożowych pełnoziarniste i razowe;

- surówki warzywne

- nasiona, siemię lniane, orzechy, migdały.

10. Posiłek węglowodanowy należy łączyć z produktami dostarczającymi białka (jajo, ryba, nabiał, mięso) i tłuszcz.

Dieta cukrzycowa zasady