WEGETARIAŃSKI BIO

ECOR Czekolada gorzka min. 85% kakao (80g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 8019010365865
    Producent: ECOR
  • Czekolada gorzka min. 85% kakao BIO 

    Składniki: masa kakaowa*, masło kakaowe*, cukier trzcinowy*. *pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych



    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    wartość energetyczna (kj/kcal): 2564 kJ / 621 kcal
    białko (g): 8,2
    węglowodany (g): 20
    w tym cukry (g): 14
    tłuszcz (g): 53
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 34
    błonnik pokarmowy (g): 13

    Możliwe alergeny: GLUTEN, MLEKO, SOJA, ORZECHY

    Przepis

    Sernik królewski
    Sernik królewski

    Składniki na ciasto:

    • 140 g mąki ryżowej

    • 140 g mąki owsianej

    • 30 g kakao

    • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

    • 100 g wybranego oleju

    • 100 g syropu z agawy lub innego

    Składniki na masę serową:

    • 400 g naturalnego tofu

    • 1 cytryna (sok + starta skórka)

    • 100 g ksylitolu

    • 300 ml mleka kokosowego (gęsta część)

    • 40 ml rumu

    • 200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów

    • 50 g skrobii ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej, lub mąki z tapioki

     

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj ciasto. Do miski wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej oraz syrop i wyrabiaj ciasto ręką. Powinno być zwarte i dość miękkie. Rozkrusz na spodzie blaszki dwie trzecie ciasta, delikatnie ugnieć i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Pozostałe ciasto włóż do lodówki. Przygotuj masę serową. Do dużej misy wrzuć tofu, skórkę otartą z cytryny i ksylitol oraz wlej mleko kokosowe, rum i sok z cytryny. Zblenduj na grudkowatą masę. Dosyp mąkę z migdałów oraz skrobię i wymieszaj dokładnie łyżką. W razie potrzeby dosyp nieco więcej ksylitolu i dodaj sok z cytryny. Na upieczony spód wylej masę serową, a na nią rozkrusz pozostałe ciasto.

    Włóż do piekarnika na 50 minut.

     

    Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.