BIO

ECOR Mąka pszenna Włoska do pizzy farina tipo 00 (1kg) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8019010281943
Ekologiczna mąka z miękkiej pszenicy. Doskonała do ciast, biszkoptów, chleba, focacci. Jest idealna do pizzy, można uzyskać z niej bardzo cienkie, delikatne ciasto.

Mąka do pizzy typ 00 BIO

 

Masa netto: 1kg

Producent:  ECOR

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Włochy

Składniki: mąka z pszenicy zwyczajnej typ 00

*składniki pochodzące z upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1559 kJ/ 367 kcal
Węglowodany (g): 78
 - w tym cukry (g): 1,7
Tłuszcz (g): 0,7
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,2

Błonnik (g): 2,5

Białko (g): 11
Sól (g): <0,01

Możliwe alergeny: może zawierać SOJĘ

Certyfikat: IT-BIO-09, Agricoltura Italia

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

Bez glutenu w składnikach: NIE

Bez laktozy: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK

Bez drożdży: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Babka drożdżowa mojej mamy (trzygodzinna)
Babka drożdżowa mojej mamy (trzygodzinna)

Babka drożdżowa to klasyczny wypiek, który kojarzy się z tradycyjnymi, rodzinymi przepisami i smakami. Ten przepis na babkę drożdżową mojej mamy, jest wyjątkowy, ponieważ zawiera specjalną tajemnicę, dzięki której babka wychodzi jeszcze bardziej puszysta i smaczna niż zwykle. Wymaga ona nieco więcej czasu, ale efekt końcowy jest tego wart.

SKŁADNIKI: 

(na 2 duże babki)  

  • 100 g świeżych drożdży (3 opakowania drożdży suszonych)  
  • 1 szklanka cukru  
  • 8 żółtek z jajek od „szczęśliwych” kur  
  • 1 i ½ szklanki lekko ciepłego mleka  
  • 200 g masła  
  • 1 kg mąki pszennej  
  • 1 cukier waniliowy  
  • 1 kieliszek rumu  
  • skórka otarta z 1 dobrze wyszorowanej i sparzonej cytryny
  •  skórka pomarańczowa kandyzowana  
  • garść rodzynek  
  • szczypta soli morskiej 

Lukier:  

  • ½ kg cukru pudru  
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny  
  • skórka starta z sparzonej pomarańczy  
  • skórka kandyzowana do ozdoby

 

PRZYGOTOWANIE:

Cukier i żółtka wymieszaj na kogel-mogel. Masło rozpuść w ciepłym mleku. W dużej misce drożdże zalej mlekiem z masłem, dodaj wszystkie składniki i bez mieszania przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe i spokojne miejsce na 3 godziny. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut, żeby urosło. Następnie przełóż do wysmarowanych masłem foremek i odstaw na 20–30 minut, by ponownie wyrosło. Nagrzej piekarnik do 180 °C i piecz przez mniej więcej 1 godzinę.  Teraz czas na lukier. Do cukru pudru dodawaj stopniowo sok z cytryny i ucieraj. Każda cytryna ma inną wielkość, więc należy dodać taką ilość soku, by otrzymać lukier dosyć gęsty, jednak taki w konsystencji, by ładnie rozprowadził się po cieście. Na koniec dodaj skórkę otartą z pomarańczy i skórkę kandyzowaną. Gdy babki będą upieczone i trochę przestygną, możesz je polukrować.

Przepis Agnieszki Maciąg z książki „SMAK MIŁOŚCI”.