BEZGLUTENOWE BIO

EKOWITAL Bulion drobiowy ekologiczny w kostkach, bezglutenowy, bez oleju palmowego (66g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249971264
Producent: EKO WITAL

Bulion drobiowy w kostkach bezglutenowy, kostkach bez oleju palmowego, ekologiczny

Jedna kostka bulionu wystarcza na 0,5 l wody. Produkt bezglutenowy. NIE ZAWIERA OLEJU PALMOWEGO.

Składniki: sól morska, skrobia kukurydziana*, miso* (soja*, ryż*, woda, sól, koji), oleje roślinne* (masło shea*, oliwa z oliwek ekstra virgin*), tłuszcz z kurczaka*, mięso z kurczaka* 5% (kurczak*, przeciwutleniacz: ekstrakt z rozmarynu*), ekstrakt z drożdży, suszone warzywa* w różnych proporcjach 1,1% (cebula*, seler*, marchew*, pietruszka*, czosnek*), przyprawy*. *składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych.

Masa netto: 66g (6 kostek)

Kraj pochodzenia: Włochy

Wartość odżywcza w 100ml bulionu (1 kostka + 500ml wody):

Wartość energetyczna: 5kcal (19 kJ)

Białko: 0,14g

Węglowodany: 0,38g
w tym cukry: 0,03g

Tłuszcz: 0,28g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,15g

Sól: 1,06g.

Certyfikacja: IT-BIO-005, rolnictwo UE/spoza UE.

Wyprodukowano dla: Eko-Wital Sp. z o. o., ul. Jagiellońska 82, 03-301 Warszawa, PL-EKO-01

Sposób przygotowania: wrzucić jedną kostkę bulionu do 1/2 litra gotującej się wody. Mieszać do pełnego rozpuszczenia.

Przechowywać w temperaturze <24°C, w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Przepis

Wielkanocny żurek na zakwasie
Wielkanocny żurek na zakwasie

Składniki:

  • 1,5 l wywaru
  • 400 g białej kiełbasy
  • 400 g wędzonych żeberek lub boczku
  • 2-4 suszone grzyby
  • 500 ml zakwasu z kiszonej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, majeranek
  • chrzan
  • opcjonalnie: mąka do zagęszczenia zupy

Przygotowanie:

Zagotowujemy wywar z dodatkiem suszonych grzybów, żeberek lub boczku. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 3 liście laurowe. Po 20 minutach dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy kolejnych 20 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo zakwas i czosnek. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania zabielamy żurek śmietaną, opcjonalnie zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku, dodajemy też chrzan. Ważne, aby majeranek dodać pod koniec gotowania - w przeciwnym razie żurek będzie miał gorzki posmak.

 

Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food