WEGETARIAŃSKI BIO

EKOWITAL Majonez ekologiczny wegański 220g - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249975781
Producent: EKOWITAL
MAJONEZ WEGAŃSKI - Kremowy majonez na bazie oleju rzepakowego. Smaczna alternatywa majonezu dla entuzjastów diety wegańskiej.

Masa netto: 220g 

Producent:  EKO WITAL

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Litwa

Składniki: olej rzepakowy* 50%, woda, cukier*, sok z cytryn*, ocet spirytusowy*, sól morska, białko grochu*, substancja stabilizująca: guma ksantanowa, guma guar, naturalny aromat (zawiera GORCZYCĘ).

*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych.

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1905/463
Węglowodany (g): 3,1
 - w tym cukry (g): 2,9
Tłuszcz (g): 50
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 5,5
Białko (g): 0,1
Sól (g): 1,3

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 14 dni. 

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK 

Bez glutenu w składnikach: TAK

Bez laktozy: TAK

Bez cukru: NIE

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Pstrąg wędzony w mrożonej cytrynie
Pstrąg wędzony w mrożonej cytrynie

Pstrąg wędzony w mrożonej cytrynie z przepisu Katarzyny Bosackiej

SKŁADNIKI:

  • kilka płatów pstrąga wędzonego
  • pół czerwonej cebuli
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu szczypta cukru
  • 4 cytryny kostki lodu
  • łyżka kawioru z pstrąga (do dekoracji, opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w piórka, zalać octem jabłkowym. Pstrąga pokroić w małe kawałki “na raz”. Do miski wrzucić koperek, cebulę (bez octu), jogurt i majonez, wymieszać. Zbalansować kwaśność jogurtu odrobiną cukru. W  sosie delikatnie zanurzyć pstrąga, lekko wymieszać. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły. Cytryny pokroić wzdłuż na pół, wydrążyć, skórki “łódeczki” zamrozić. Śledzie podawać w łódeczkach cytrynowych na lodzie. Dekorować kawiorem, cytryną i gałązkami koperku.