BIO

*EKOWITAL Jaja ekologiczne [M] (10szt.) - BIO (f)

Dodaj recenzję
Kod: 5908249970540
Producent: EKO WITAL
Jaja, niegdyś zniesławione przez zawartość cholesterolu w żółtku, wracają do łask. Zawierają pełen komplet aminokwasów, witamin i minerałów niezbędnych do zachowania zdrowia. Idealne dla każdego, o każdej porze dnia,
Masa brutto [kg]: 0.6360
Pochodzenie: Polska
PKWiU: 01.47.21.0
Produkt BIO: TAK
Produkt NATURALNY: TAK
Skład: Jaja kurze* *składnik pochodzący z rolnictwa ekologicznego
Warunki przechowywania: Należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 4-5°C.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU NA 100G:  
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 582 kJ/ 139 kcal
Białko (g): 12.5
Węglowodany (g): 0.6
W tym cukry (g): 0
Tłuszcz (g): 9.7
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 3
Błonnik pokarmowy (g): 0
Sól (g): 0.35

Przepis

Paszteciki krucho-drożdżowe
Paszteciki krucho-drożdżowe

Składniki:

(na około 80 sztuk)


Ciasto krucho-drożdżowe:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 całe jajka
  • 15 g drożdży instant
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mleka

 

Farsz:

  • 1 kg pieczarek
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, chili do smaku

 

Gotowa lista zakupowa


Przygotowanie:

  1. Posiekane zimne masło rozetrzeć palcami z mąką. Dodać sól, drożdże, 1 całe jajko, na końcu stopniowo śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto i zagnieść je w kulę. Zawinąć je w torebkę foliową i włożyć do dużej miski napełnionej ciepłą wodą. Odczekać aż kula wypłynie na powierzchnię, wtedy ciasto jest gotowe do dalszej obróbki. Potrwa to około pół godziny. W tym czasie można przygotować farsz.
  2. Soczewicę ugotować. Pieczarki umyć, drobno pokroić, wrzucić na suchą patelnię i dusić aż puszczą odparują wodę. Przełożyć do naczynia. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, doprawić solą, pieprzem i chili. Dodać pieczarki, soczewicę, posiekaną natkę, wymieszać i przestudzić. Aby nadzienie miało zwartą konsystencję, lekko zmiksować blenderem.
  3. Podrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować każdą część po kolei na cienki placek i kroić na kwadraty lub prostokąty. Na środek nakładać niewielką ilość nadzienia, złożyć na pół i dobrze skleić brzegi i docisnąć krawędzie czubkiem widelca. Surowe paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Posmarować z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka - ładnie się zarumienią. Piec na złoty kolor, około 15 minut, w temperaturze 180 stopni.