EKOWITAL Krem kokosowy 22% tłuszczu (400ml) - BIO
Krem kokosowy EkoWital pozwala oszczędzić kłopotu z otwieraniem i obieraniem kokosa. Jest głównym i niezbędnym składnikiem przy przygotowywaniu szerokiej gamy produktów spożywczych, takich jak curry, desery, pasta kokosowa do smarowania, syrop kokosowy, ser kokosowy, pieczywo i napoje. Może być również stosowany jako zamiennik mleka w niektórych deserach, takich jak czekolada i inne wyroby cukiernicze.
Objętość netto: 400ml
Producent: CONSOLIDATED BUSINESS SYSTEMS (PVT) LIMITED
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia składników: Sri Lanka
Składniki: ekstrakt z kokosa BIO 88%, woda.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 924 kJ/ 221 kcal
Węglowodany (g): 3,3
- w tym cukry (g): 2,1
Tłuszcz (g): 22
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 21
Błonnik (g):
Białko (g): 2,4
Sól (g): 0,06
Certyfikat: TAK
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: NIE
Bez drożdży: TAK
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej
Tortownica o średnicy 20 cm
S K Ł A D N I K I
- 1 szklanka (250 ml) białego ryżu
- 2,5 szklanki (po 250 ml) napoju roślinnego (my użyłyśmy sojowego)
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
- wanilia w cukrze, paście lub ekstrakcie do smaku (my dodałyśmy 1 łyżeczkę pasty)
- cukier, ksylitol lub erytrol do smaku (my dodałyśmy 8 łyżek erytrolu)
- 1 dojrzałe mango (ew. mrożone)
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- kwaśne owoce do dekoracji
- olej do wysmarowania tortownicy
WYKO N A N I E
1. Jedną szklankę ryżu dokładnie przepłucz wodą i przełóż do garnka.
2. Zalej 2,5 szklankami napoju roślinnego i gotuj, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie płyn (około 15–20 minut).
3. Dodaj mleczko kokosowe, wanilię i posłodź do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając.
4. Masę dokładnie zblenduj i przełóż do formy wysmarowanej olejem (my użyłyśmy tortownicy o średnicy 20 cm).
5. Po ostygnięciu wstaw ciasto na noc do lodówki.
6. Mango zblenduj na mus razem z kardamonem. Jeśli masz ochotę, możesz osłodzić mus do smaku.
7. Przed podaniem smaruj serniczek musem. Możesz pozostawić go w płynnej konsystencji lub zagotować z odrobiną agaru, żeby powstała galaretka.
8. Udekoruj kwaśnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, wiśnie lub porzeczki.
9. Pokrój na porcje ostrym nożem.
WS K A ZÓW K I Do przygotowania tego deseru świetnie sprawdzi się najzwyklejszy biały ryż. Możesz użyć też ryżu jaśminowego, ryżu do sushi lub ryżu kleistego. W zasadzie nada się każda biała odmiana, z wyjątkiem ryżu paraboiled, który nie rozgotuje się w odpowiedni sposób.