BIO

EKOWITAL Olej słonecznikowy dezodorowany do smażenia (1l) - BIO

(3 Opinii) Dodaj recenzję
Kod: 5908249971615
Producent: EKO WITAL
Najwyższej kategorii olej słonecznikowy o wysokiej zawartości kwasu linolowego zwiększa jego odporność na działanie temperatury i przedłuża świeżość. >>> Idealny do smażenia ze względu na odporność na wysokie temperatury. >>> Olej ten pozbawiony jest zapachu oraz smaku, dzięki czemu przygotowana potrawa będzie miała w pełni wyczuwalny oryginalny smak i aromat.

Objętość netto: 1l 

Producent: EKOWITAL

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj producenta: Włochy 

Składniki: Ekologiczny olej słonecznikowy, dezodorowany

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 3404/ 828
Tłuszcz (g): 92
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 11
Sól (g): 0

Możliwe alergeny: soja, sezam

Certyfikat: IT BIO 007 rolnictwo  UE, PL-EKO-01 

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. 

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK 

Bez glutenu: TAK 

Bez laktozy: TAK

Bez cukru: TAK

Bez sztucznych barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK 

AK

Używam do robienia majonezu, że względu na neutralny smak, świetnie się sprawdza

A

Doskonały do smażenia

ac

baRDZO SMACZNY I DOBRY OLEJ DO SMAŻENIA ,

Przepis

Wielkanocny pasztet z warzyw z natką pietruszki
Wielkanocny pasztet z warzyw z natką pietruszki

Smakuje niebiańsko zwłaszcza z odrobiną domowego majonezu chrzanowego.

 

SKŁADNIKI:

• 400 g marchewki

• 400 g korzenia pietruszki

• 1 pęczek natki pietruszki

• 1 cebula obrana

• 4-6 ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę

• 6 łyżek ekologicznej kaszy manny

• 2 jajka od kur z wolnego wybiegu

• 1 łyżeczka ziół prowansalskich

• ½ -1 łyżeczka przyprawy curry

• świeżo mielony czarny pieprz do smaku

• olej roślinny do smażenia

WYKONANIE

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Obraną marchewkę i korzeń pietruszki pokrój na kawałki, wstaw do piekarnika i upiecz do miękkości (zajmie to około 20-30 minut). Odstaw do ostudzenia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C. Formę (klasyczną keksówkę) wysmaruj olejem. Umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki. Drobno posiekaj cebulę i wraz z czosnkiem podsmaż na rumiano na oleju. Do robota kuchennego wrzuć upieczone warzywa, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki z wyjątkiem natki pietruszki. Wszystko razem zmiksuj, ale niezbyt miałko. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku. Masę przełóż do foremki, wyrównaj, polej odrobiną oleju. Piecz przez 40-50 minut, aż pasztet apetycznie się zarumieni.

 

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".