EKOWITAL Syrop z agawy jasny (250ml) - BIO
Syrop z agawy jasny ekologiczny.
Ekologiczny syrop z agawy. świetny dodatek do deserów i potraw.
Porcja 100ml dostarcza: 431 kcal(22%), 0g tłuszczu(0%).
*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przecietnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Objętość netto: 250ml
Producent: Eko-Wital
Kraj pochodzenia : Meksyk
Skład: syrop z agawy jasny*
*-składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza produktu na 100g:
Wartość energetyczna
(kJ/kcal): 1805 kJ/ 431 kcal
Węglowodany (g): 108
W tym cukry (g): 96
Sól (g): 0,03
Certyfikacja: NL-BIO-01, PL-EKO-01
Sposób przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 miesięcy.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
HC
|
Hanna C 20-02-2019
super i zdrowy zamiast cukru |
Przepis
Mazurek to tradycyjne ciasto, które stanowi nieodłączny element polskiej kuchni. W tym przepisie, smak chałwy i porzeczek idealnie komponują się ze sobą, tworząc wyjątkowy smak, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Mazurek jest również prosty do przygotowania i zdobienia, dzięki czemu można go dostosować do swoich upodobań smakowych i estetycznych.
SKŁADNIKI: (średnica blaszki 25cm)
- 200g mąki gryczanej jasnej lub 150g mąki owsianej bezglutenowej
- 50g mąki kukurydzianej
- 50g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szypta soli
- 50g tahini do ciasta + 2 łyżki tahini do bitej śmietany kokosowej
- 70g syropu z agawy lub klonowego
- 70g oleju słonecznikowego
- puszka kremu kokosowego schłodzonego w lodówce minimum 8h
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 1 słoik dżemu porzeczkowego 100%
- woda (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wrzucamy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, 50g tahini, olej i wybrany syrop. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Po umyciu rąk ciasto nie powinno się przyklejać do dłoni. Rozgrzewamy piekarnik do 190 °C. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Na spód wykładamy 2/3 ciasta, a 1/3 oblepiamy boki do wysokości 2 cm. Nakłuwamy widelcem boki oraz spód i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gęstą część kremu kokosowego wyjmujemy do suchego, wysokiego pojemnika, dodajemy pozostałe składniki i ubijamy około 1 minutę. Ponownie wkładamy do lodówki. Spód wystudzonego ciasta smarujemy dżemem i przykrywamy ubitym kremem kokosowym. Łyżką ubrudzoną w dżemie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Należy wykonywać okrężne ruchy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Przechowujemy w lodówce.
Przepis Ewy Ługowskiej (Misy Mocy) z e-booka „Przepisy z Mocą”