FABIJAŃSCY Makaron penne (rurka) z groszku zielonego bezglutenowy (250g) - BIO
Makaron penne (rurka) z groszku zielonego bezglutenowy - BIO
Do jego produkcji wykorzystuje się zaledwie dwa składniki - mąkę grochową i wodę. Mąka jest wytwarzana z suchych ziaren groszku pochodzących najczęściej z ekologicznych upraw.
Mąka grochowa nie zawiera glutenu i może pełnić rolę substytutu mąki pszennej. Makaron z niej wykonany charakteryzuje się pięknym zielonym kolorem, który, zależnie od sezonu i uprawy, może różnić się odcieniami stanowiąc oryginalny element wielu dań.
Makaron grochowy zawiera wszystkie dobroczynne składniki, które znajdziemy w grochu, a zatem:
- witaminy - A, C, E i K1, witaminy z grupy B
- minerały - wapń, magnez, fosfor, żelazo, jod, potas
- błonnik
Masa netto: 250g
Producent: FABIJAŃSCY
Dystrybutor: Bio Planet
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: mąka z groszku zielonego*, woda źródlana
*certyfikowany składnik ekologiczny
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1388 kJ / 329 kcal
Tłuszcz: 2 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,2 g
Węglowodany: 48,2 g
- w tym cukry: 2,9 g
Błonnik: 15,7 g
Białko: 21,7 g
Sól: 0 g
Certyfikat: Pl-EKO-01 - Rolnictwo UE
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Data min. trwałości: Makaron grochowy na długo zachowuje swoje właściwości - termin przydatności do spożycia wynosi 2 lata od dnia produkcji
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Kolejna Dietetyczna Pocztówka Centrum Dietetyki Consilium Vitalis zabiera nas do aromatycznych Włoch prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne włoskie danie rodem z domu Medyceuszy - penne po florencku. Tą oraz wszystkie inne potrawy prezentowane w serii Dietetycznych Pocztówek znajdziesz w dietach Centrum Dietetyki Consilium Vitalis!
Składniki:
- makaron penne razowy 200g
- bakłażan 200g
- suszone pomidory 100g
- bazylia 20g
- pieczarki 120g
- oliwa z oliwek 40g
- kurczak 400g
- czosnek 15g
- pomidory koktajlowe 120g
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente, pokroić bakłażan w romby, pieczarki w cząstki, kurczaka w paski, pomidory na połówki. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić bakłażan i smażyć ok 2 min. Następnie dodać kurczaka i dalej smażyć razem kolejne 5 min, dorzucając pieczarki aż do ich zrumieniania. Dodać czosnek, suszone pomidory i siekaną bazylię. Na koniec połączyć wszystko z makaronem i chwilę razem zagrzać. Potrawa gotowa!