BEZGLUTENOWE BIO

FABIJAŃSCY Makaron penne (rurka) z groszku zielonego bezglutenowy (250g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5902811254229
Bezglutenowy makaron grochowy wyróżnia się wysoką zawartością błonnika, białka oraz  szeregu witamin  i minerałów. Zachowuje on nie tylko wartości odżywcze grochu, ale również jego walory smakowe - charakteryzuje się grochowym i lekko razowym posmakiem. Gotuje się go znacznie krócej niż makarony razowe.  Zaletą makaronu wytwarzanego z mąki grochowej jest jego lekkostrawność.

Makaron penne (rurka) z groszku zielonego bezglutenowy - BIO  

Do jego produkcji wykorzystuje się zaledwie dwa składniki - mąkę grochową i wodę. Mąka jest wytwarzana z suchych ziaren groszku pochodzących najczęściej z ekologicznych upraw.
Mąka grochowa nie zawiera glutenu i może pełnić rolę substytutu mąki pszennej. Makaron z niej wykonany charakteryzuje się pięknym zielonym kolorem, który, zależnie od sezonu i uprawy, może różnić się odcieniami stanowiąc oryginalny element wielu dań.

Makaron grochowy zawiera wszystkie dobroczynne składniki, które znajdziemy w grochu, a zatem:
- witaminy - A, C, E i K1, witaminy z grupy B
- minerały - wapń, magnez, fosfor, żelazo, jod, potas
- błonnik

Masa netto: 250g

Producent: FABIJAŃSCY

Dystrybutor: Bio Planet

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: mąka z groszku zielonego*, woda źródlana

*certyfikowany składnik ekologiczny

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1388 kJ / 329 kcal
Tłuszcz: 2 g
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,2 g
Węglowodany: 48,2 g
 - w tym cukry: 2,9 g
Błonnik: 15,7 g
Białko: 21,7 g
Sól: 0 g

Certyfikat: Pl-EKO-01 - Rolnictwo UE

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Data min. trwałości: Makaron grochowy na długo zachowuje swoje właściwości - termin przydatności do spożycia wynosi 2 lata od dnia produkcji

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

Bez glutenu w składnikach: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Przepis na Penne po Florencku
Przepis na Penne po Florencku

Kolejna Dietetyczna Pocztówka Centrum Dietetyki Consilium Vitalis zabiera nas do aromatycznych Włoch prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne włoskie danie rodem z domu Medyceuszy - penne po florencku. Tą oraz wszystkie inne potrawy prezentowane w serii Dietetycznych Pocztówek znajdziesz w dietach Centrum Dietetyki Consilium Vitalis!

Składniki:

  • makaron penne razowy 200g
  • bakłażan 200g
  • suszone pomidory 100g
  • bazylia 20g
  • pieczarki 120g
  • oliwa z oliwek 40g
  • kurczak 400g
  • czosnek 15g
  • pomidory koktajlowe 120g

 

Przygotowanie:

Ugotować makaron al dente, pokroić bakłażan w romby, pieczarki w cząstki, kurczaka w paski, pomidory na połówki. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić bakłażan i smażyć ok 2 min. Następnie dodać kurczaka i dalej smażyć razem kolejne 5 min, dorzucając pieczarki aż do ich zrumieniania. Dodać czosnek, suszone pomidory i siekaną bazylię. Na koniec połączyć wszystko z makaronem i chwilę razem zagrzać. Potrawa gotowa!