BIO

FLORENTIN Chleb brązowy pita (280g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8714685001239
Producent: FLORENTIN
Pity Florentin pełnoziarniste są wypieczone ze 100% organicznych ziaren pszenicy. Podgrzane mogą być napełnione dowolnym farszem: od wegetariańskich kulek falafelowych, przez krem ​​z hummusu i pasty warzywne, po dowolne sałatki wegetariańskie lub z dodatkiem mięsa. Małe chlebki pita mogą stanowić także pyszną przekąskę w formie chipsów. Aby zrobić chrupiące chipsy, należy pokroić pitę w małe trójkąty, posmarować je oliwą z oliwek i upiec w piekarniku. Tak przygotowane chipsy można podawać z ulubionym dipem. 

Chleb brązowy pita BIO

Pakowane po 4 sztuki.

Masa netto: 260g 

Producent: FLORENTIN

Dystrybutor: Bio Planet

Kraj producenta: Holandia

Kraj pochodzenia składników: Niderlandy

Składniki: mąka pszenna pełnoziarnista* (68%), woda, drożdże, sól morska

*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 967/ 231
Węglowodany (g): 40,7
 - w tym cukry (g): 1,4
Tłuszcz (g): 1,4
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,2

Białko (g): 9,7
Sól (g): 0,9

Alergeny:  pszenica

Certyfikat: NL-BIO-01, rolnictwo UE 

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2-3dni. 

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK 

Bez glutenu: NIE 

Bez laktozy TAK

Bez cukru: TAK

Bez sztucznych barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: NIE 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Pita z pastą z jajek i awokado
Pita z pastą z jajek i awokado

Kanapka z awokado czy sałatka z jajkiem? A może by tak jedno i drugie? Połącz te dwa ulubione dania (i oba wzmacniające odporność składniki) w jednej kremowej sałatce. Przekonasz się, że doskonale ze sobą współgrają.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów" Toby Amidor.

 

 

• 6 dużych jajek

• 2 awokado, przecięte na pół i wypestkowane

• 2 łyżki niskotłuszczowego majonezu

• 2 łyżki odtłuszczonego jogurtu greckiego

• 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego

• sok z ½ cytryny

• ¼ łyżeczki soli

• 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

• 6 pit pełnoziarnistych

• 6 liści sałaty, podzielonych na pół

• 2 pomidory śliwkowe (rzymskie) pokrojone w cienkie plasterki

1. Włóż jajka do średniego garnka i zalej je wodą, tak by całkiem je przykryła. Zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz moc palnika i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij garnek z palnika, przykryj go pokrywką i pozostaw jajka we wrzątku na 15 minut. Odlej wodę, przelej jajka zimną wodą i odstaw na 10 minut. Obierz ze skorupek i pokrój w grubą kostkę.

2. Umieść jajka w średniej misce. Wydrąż połówki awokado łyżką i dodaj do jajek. Zgnieć widelcem lub praską do ziemniaków. Dodaj majonez, jogurt, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj.

3. Odetnij brzeg każdej pity, aby powstała kieszonka. Opiecz pity w tosterze, piekarniku lub na patelni.

4. Włóż do każdej pity liść sałaty i po tyle samo plasterków pomidora. Nadziej chlebki porcją (125ml) pasty. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Dobra rada: Do kanapek przeważnie używam pomidorów śliwkowych, znanych także jako rzymskie, ponieważ mają o wiele mniej pestek oraz soku niż inne odmiany. W efekcie pieczywo tak szybko nie rozmięka.