(S) Bataty fioletowe ekologiczne 1kg - BIO (I)
Bataty fioletowe zawdzięczają swoją barwę antocyjanom, które w zależności od pH soków komórkowych przyjmują kolor od czerwonego po fioletowy. Antocyjany mają potwierdzone naukowo właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz korzystnie wpływają na układ krążenia. Bataty są ponadto źródłem magnezu, potasu, żelaza, wapnia, błonnika i aminokwasów egzogennych, dlatego też warto wprowadzić je do codziennego menu. Bataty fioletowe cechuje słodszy smak w porównaniu do tych pomarańczowych. Niewielkie bulwy o kremowym, lekkim maślano-orzechowym smaku należy obrać z grubej skóry i dokładnie oczyścić mocno zagłębione oczka. Tak przygotowane warzywa można już bez problemu użyć do puree, frytek, chipsów, talarków, zup lub sałatek. Można traktować je, jak zwykłe ziemniaki, jako gotowany dodatek do obiadu. Ze względu na bardziej zwartą i wyrazista strukturę, fioletowe bataty wymagają dłuższego czasu gotowania, niż ich pomarańczowa odmiana. Sezon na fioletowe bataty zaczyna się w październiku i - w zależności od dostępności produktu u dostawcy - można się nimi cieszyć do wiosny.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Włochy
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |