BIO

Brokuł ekologiczny (500g) - BIO (I)

Dodaj recenzję
Kod: 280175???????

Brokuł włoski to jedno z najwartościowszych warzyw; zasobny w witaminy i sole mineralne (dużo wapnia, żelaza, fosforu); zawiera substancję antyrakową – sulforaphan; 100g dostarcza 36 kcal; łodyga również jadalna; można go gotować jak kalafiory, dodawać do zup, zemleć i przyrządzać kotlety, jeść w różnych zapiekankach lub na surowo w sałatkach (przed spożyciem na surowo moczyć 10 – 15 minut w osolonej lub lekko zakwaszonej wodzie). Wskazany dla osób zagrożonych chorobami serca. Brokuł to warzywo pełne witamin, składników mineralnych i  przeciwutleniaczy. 100g ugotowanych warzyw zawiera aż 64,9 mg witaminy C, dzięki czemu spożywane brokuły mają wpływ na wytwarzanie kolagenu, budującego chrząstkę i odpowiadającego za kondycję stawów oraz ścięgien.

Masa netto: ok. 0,5kg - produkt na wagę

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Niemcy

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Makaron z brokułem, kukurydzą i kimchi
Makaron z brokułem, kukurydzą i kimchi

 Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.

Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszcze, pomijamy ten punkt).

SKŁADNIKI:

  • ½ chili
  • 3 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 różyczek brokułu
  • 1 kolba kukurydzy *
  • 2 porcje makaronu soba
  • 150 g Old Friends KIMCHI Vegan Mild BIO

 

Sos:

  • 30 ml sosu sojowego
  • 30 ml wody
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.

Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszcze, pomijamy ten punkt).

Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut (al dente).

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Szczypior kroimy w 4 cm kawałki. Czosnek, imbir i chili siekamy w drobną kosteczkę, a następnie smażymy w woku lub w głębokiej patelni z rozgrzanym olejem przez 2 minuty.

Dodajemy obkrojone ziarna kukurydzy i brokuł, mocno podsmażamy do zarumienienia. Podlewamy wcześniej przygotowanym sosem, dodajemy makaron, kimchi, szczypior i dokładnie mieszamy.

Podajemy ze świeżą kolendrą i prażonym sezamem.

 

* Jeśli nie jesteśmy w stanie kupić kolby kukurydzy, możemy użyć kukurydzy w puszce