Cebula czerwona ekologiczna 1kg - BIO (PL)
Cebula jest bardzo cenna, ale dość ciężkostrawna. w postaci gotowanej, duszonej jest łatwiej przyswajalna. Najlepiej spożywać ją codziennie w niewielkich ilościach, w dowolnej formie, choć najlepiej na surowo. 1/4 średniej cebuli dziennie działa profilaktycznie chroniąc przed przeziębieniem (po czosnku odznacza się największą ilością związków bakterio- i wirusobójczych, jest bogata w cynk). Pomoże też uchronić się przed miażdżycą i zawałem. Przy katarze cebulę upiec lub udusić z miodem, rozetrzeć na miazgę i zmieszać ze szklanką gorącego mleka, wypić przed snem; wraz z czosnkiem zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Dezynfekuje rany, przyspiesza gojenie - stosuje się wówczas okład na ranę: upieczoną cebulę obiera się z łuski, miażdży, nakłada na gazę i przykłada na chore miejsce.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 350 g piersi z kurczaka
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 2 duże brzoskwinie
- 1 czerwona cebula
- 50 ml oliwy
- sól i pieprz do smaku
- ½ łyżeczki płatków chili
- 1 gałązka rozmarynu
- SOS BORÓWKOWY:
- 200 g borówek
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ½ łyżeczki octu
- ½ łyżeczki płatków chili
- 30 ml oleju
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek. Paprykę, cukinię, brzoskwinię oraz kurczaka kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i płatkami chili. Dodajemy posiekany rozmaryn. Zostawiamy do zamarynowania na co najmniej 30 minut. Nabijamy składniki szaszłyków na patyczki. Grillujemy na rozgrzanym grillu przez 4 minuty z każdej strony. Czosnek, imbir oraz czerwoną cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy pozostałe składniki. Borówki rozgniatamy widelcem. Całość gotujemy około 5 minut, do uzyskania gęstej konsystencji. Szaszłyki podajemy z sosem i szczypiorkiem.